3

ÇOMÜ’de Hüseyin Akif Terzioğlu Anma Etkinliği Düzenlendi

Bu Haber 436 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ’de Hüseyin Akif Terzioğlu Anma Etkinliği Düzenlendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) kurulup gelişmesinde önemli katkıları olan Hüseyin Akif Terzioğlu için İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü ile üniversitemiz ev sahipliğinde vefatının 53. Yılı münasebetiyle bir anma programı düzenlendi.

Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Hüseyin Akif Terzioğlu Anma etkinliğine, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Terzioğlu Ailesi adına Hülya Terzioğlu ve Oya Terzioğlu, Çanakkale protokolü, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, açılış konuşmasında hayırseverliği ve yardımseverliği öne çıkan Hüseyin Akif Terzioğlu’nun kurduğu vakıf ve bağışladığı arazi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine büyük katkı yaptığını belirterek üniversiteye ve öğrencilerimize desteğini sürdüren Hüseyin Akif Terzioğlu Şevkat Yuvası Vakfı’na şükranlarını ifade etti. Ayrıca, Hüseyin Akif Terzioğlu’nu rahmet ve minnetle yad ettikten sonra katılımı için Hülya Terzioğlu ve Oya Terzioğlu’na teşekkür etti. Açılış konuşmalarında Türk sosyal ve kültürel hayatında vakıfların yeri ve önemi ile Hüseyin Akif Terzioğlu’nun  Çanakkale’nin eğitim ve kültür tarihine yaptığı anlamlı katkılar dile getirildi.

Açılış ve takdim konuşmalarının ardından Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aşkın Koyuncu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay, Terzioğlu ailesini temsilen Oya Terzioğlu ve Araştırmacı-yazar Şahabettin Kalfa konuşmacı olarak yer aldılar.

Prof. Dr. Aşkın Koyuncu, üniversite tarihinde ilk defa gerçekleştirilen anma etkinliğinin düzenlemesindeki katkıları için başta Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay, Hüseyin Akif Terzioğlu’nun Girit’ten Çanakkale’ye uzanan hayat hikayesinden kesitler sundu. Ailesiyle birlikte Lapseki’ye gelişini ve Çanakkale’ye yerleşme sürecini anlattı. Ardından Hüseyin Akif Bey’in bağcılık, hayvancılık, ziraatçılık, tuğla, kereste ve zahire ticareti ve değirmencilik gibi pek çok sektörde faaliyet gösterdiğini belirtti. 1921 yılında Behice Hanımla evlendiğini aktardı. Hüseyin Akif Bey’in Çanakkale kent tarihinde öne çıkan faaliyetlerinden örnekler veren Atabay, 1931-1935 yılları arasında İl Genel Meclisi üyeliği yaptığını vurguladı. Ayrıca, Hüseyin Akif Bey’in sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya büyük önem verdiğini belirterek yoksullara, muhacirlere, felaketzedelere, depremzedelere ve sosyal yardım kurumlarına bağışlarda bulunduğunu kaydetti. Son olarak Hüseyin Akif Bey’in kurduğu vakıfla Çanakkale’nin eğitim ve kültür tarihinde derin izler bıraktığını ve örnek alınması gereken bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Terzioğlu ailesi adına katılan ve üniversitemizin eski bir mensubu olan Oya Terzioğlu, üniversiteye gösterdiği vefa ve bu anlamlı etkinlik için Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’na teşekkür etti ve aile olarak onur duyduklarını belirtti.

Ayrıca, aile büyüklerinden dinlediği anılarla ailenin göç ve yerleşim sürecinde yaşadığı zorluklardan bahsetti ve Hüseyin Akif Bey’in eğitim alanında yaptığı faaliyetlerin öneminin takdir edildiğini vurguladı. Emekli öğretmen Şahabettin Kalfa ise sahip olduğu fotoğraf koleksiyonu eşliğinde Hüseyin Akif Terzioğlu’nun evi, işyerleri, değirmeni, cenaze töreni ve Çanakkale’nin sosyo-kültürel ve ekonomik tarihine katkılarını anlattı. Ayrıca, Hüseyin Akif Bey’in 1934-1938 yıllarında Çanakkale’ye gelen Dobrucalı Tatar muhacirlerine kucak açtığını belirtti. Son olarak, Terzioğlu Şevkat Yuvası Vakfı’nın kuruluşuna ilişkin Hüseyin Akif Bey’in avukatı Recep Kemahlı’dan dinlediği anıları  ve vakfın kuruluş amaçlarını anlattı.

Etkinlik konuşmacılara teşekkür belgesi ve hediye takdimiyle sona erdi.

Troia Kültür Merkezi’ndeki programın ardından Sarıcaeli Köyü hudutlarında Asma Tepe Mevkiindeki Sarıca Baba Mezarlığında bulunan Terzioğlu Aile Kabristanına hareket edildi. Burada yapılan törende Hüseyin Akif Terzioğlu kabri başında anıldı.  Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua merasiminin ardından anma programı sona erdi.

Törenin sonunda kabristanda bulunan katılımcılara ve Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi (ÖSEM) önünde öğrencilere  ikram yapıldı.