0

TÜBİTAK-2237-A Kapsamında “Dijital Diş Hekimliği” Eğitim Programı Gerçekleştirildi

Bu Haber 443 Kez Okundu
  • Paylaş:
TÜBİTAK-2237-A Kapsamında “Dijital Diş Hekimliği” Eğitim Programı Gerçekleştirildi

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı” kapsamında “Dijital Diş Hekimliği: Teknolojik Uygulamaların ve İnteraktif Öğrenme Tekniklerinin Gelecekteki Gelişim ve Etkileri” konulu eğitim programı gerçekleştirildi.

ÇOMÜ, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ortaklığındaki projenin etkinliği, 14-16 Şubat 2024 tarihlerinde ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Turgut Özal Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlgi Tosun Düzenleme Kurulu Başkanı olarak, Eğitim Fakültesinden Öğr. Gör. Dr. Cumali Yaşar ve Arş. Gör. Dr. Tülay Dargut Güler’in proje yürütücüsü olarak üniversitemiz adına katkı sunduğu projenin etkinliğinde Dekan Prof. Dr. İlgi Tosun, açılış konuşmasında şunları söyledi:

21. yüzyılda gelişen teknoloji odaklı yaşam düzeni ile mesleki uygulamaların ve eğitimin değişmesi ve gelişmesi en temel konumuz haline gelmiştir. Geleceğimizi şekillendirecek olan gençlerimize bu konuda eğitim etkinliği düzenlemek bizim için de heyecan verici bir süreçti. Diş hekimliğinde teknolojik uygulamaların her yönüyle ele alınacağı, bilgi ve tecrübelerin paylaşılacağı bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen düzenleme kurulumuza, bilim kurulumuza ve değerli eğitimcilerimize teşekkür eder tüm katılımcılara faydalı olmasını dilerim. Ayrıca bizi her zaman destekleyen Rektörlüğümüze, bize ev sahipliği yapan ÇOMÜ Mühendislik Fakültesine teşekkür ederim.

Dekan Prof. Dr. İlgi Tosun, ÇOMÜ Rektörü R. Cüneyt Erenoğlu’na ve eğitime katkı sunan katılımcılara günün anısına “Çanakkale ruhunu” yansıtan plaket takdim etti.

Üç gün süren eğitim programında birinci gün:

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlgi Tosun tarafından “Dijital Diş Hekimliği Teknolojileri”

ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Cumali Yaşar tarafından “Dijital Öğrenme Materyalleri Geliştirme Araçlarının Kullanımı” (Aynı zamanda Öğr. Gör. Dr. Yaşar tarafından bu etkinlik için metaverse kullanılarak sanal sınıf ortamı oluşturuldu. Sanal sınıfa aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.)

spatial.io/s/Dijital-Dis-Hekimligi-v1-65cb9cb06571f682a7f7391b?share=3939726442803648733

Japonya Osaka Üniversitesinden Kazunori Nozaki tarafından “Dental Informatics” (Çevrim içi)

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu tarafından “Aşırı Madde Kayıplı Dişlerin Restorasyonu: Konvansiyonelden Dijitale” ile “İmplantolojide Çıkış Profili Tasarımı: Estetik ve Biomimetik Yaklaşımlar”

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Murat Aydoğdu tarafından “3D Baskı Teknolojileri”

İkinci gün:

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Rüya Sessiz tarafından “Diş Hekimliği Radyolojisinde Yapay Zeka: Şu Anda Ne Mümkün?”

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Eren tarafından “Dijital Radyografi Teknikleri”

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkant Sezer tarafından “Çocuk Diş Hekimliğinde Dijital Yaklaşımlar: Nereden Geldik Nereye Gidiyoruz?”

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kurt ve Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Evli tarafından “3D Baskı Yöntemleri İçin Maksillofasiyal Radyolojide Mandibula ve Maksilla Segmentasyonu” (Mandibula ve Maksilla Segmentasyonu, çeşitli programlarda uygulamalı olarak aktarıldı) 

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Buldur tarafından “Diyalog Temelli Yapay Zeka Uygulamalarının Diş Hekimliğinde Kullanımı”

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evren Sarıyılmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Öznur Sarıyılmaz tarafından “Gelişen Teknoloji ve Endodonti Eğitimi” 

Üçüncü gün:

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Habibe Öztürk Ulusoy ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Aydoğdu tarafından “Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim (CAD/CAM) Uygulamaları”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Bodrumlu tarafından “Yapay Zekanın Tarihsel Gelişimi ve Diş Hekimliği Alanlarında Kullanımı Hakkında Genel Bilgilendirme”

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Deniz tarafından “Diş Hekimliği Radyolojisi Eğitiminde Sanal Gerçeklik Teknolojisi” (Osaka Üniversitesi - Çevrim içi)

ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Çetin Genç tarafından “Oral ve Maksillofasiyal Cerrahide Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları”

Başhekim V. Dr. Öğr. Üyesi Celal Genç tarafından “Ortodontik Tedavilerde 3 Boyutlu Planlama” ile “Ortodontik Tedavilerde Yapay Zekanın Yeri” sunumları yapıldı.

Program süresince katılımcılar, SIMtoCARE dental eğitim simülatöründe her anabilim dalına yönelik eğitim uygulamaları gerçekleştirdiler. 

Etkinlik, kapanış seremonisi ve sertifika töreni ile sona erdi.