0

Rusya’dan ÇOMÜ’ye Dostluk Mesajları

Bu Haber 521 Kez Okundu
  • Paylaş:
Rusya’dan ÇOMÜ’ye Dostluk Mesajları

Rusya’nın çeşitli şehirlerinden sanat, kültür ve turizm elçisi olarak gelen 35 kişilik grup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale’yi ziyaret etti.

“Singing Bus” (Şarkı Söyleyen Otobüs) olarak tanınan heyete ziyaretleri boyunca Türkiye-Rusya İş Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (TURUSIA) yöneticileri eşlik etti. Heyet; Gelibolu, Kepez ve Troia Müzesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılına ithaf edilen üç ayrı konser verdi.

Çanakkale ve Türkiye turlarını tamamlayarak ülkelerine dönen heyet; TURUSIA’ya bir teşekkür mesajı iletti. Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar’a katkıları, ÇOMÜ-TURUSIA Müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan’a ve katkıları, Rusya ile ilgili araştırmaları ve kitap hediyesi için, Çanakkale Barış Korosuna ve Koro Şefi Mete Gökçe’ye, araştırmaları için Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın İbrahimov’a ve Troia Müze Müdürü Rıdvan Gölcük’e teşekkürlerini iletti.

Heyet üyelerinden Galina Efremova, “Çok güzel ve harika bir yolculuktu! Hepimiz bunu hafızalarımızda saklayacağız. Gelibolu ve Çanakkale'deki sıcak buluşmalar hepimiz için en güzel hediyeydi” dedi.

Elena Verkhovskaya, “ÇOMÜ’nün yayımladığı ‘Gelibolu'daki Rus Ordusu, Çıkışın 100. Yıldönümüne 1920-1923’ kitabı üzerimde çok büyük bir etki bıraktı. Tarihin bu sayfası hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Araştırmalarınız sayesinde umuyorum ki, o olaylardan bizi ayıran yıllar ve mesafelere rağmen, insanların kaderlerini, o yıllardaki olayları eski hâline döndürmek mümkün olacaktır. Bu umut ışığı ve sayenizde gerçekleşen yaratıcı toplantılar için teşekkür ederim” dedi.

Vladimir Suprun, “Yolculuk için teşekkürler. Türkiye yine şaşırttı; bu sefer en çok da Gelibolu. Hâlâ tarihi koruyan ve onu seven harika insanlar var. Gelibolu benim için kişisel bir keşifti, çok önemli ve heyecan vericiydi. Bu tarihimizin önemli bir parçası” dedi.

Zhenis Iskakov ve Maya Lando “Hârika yolculuk için çok teşekkür ederiz! Gelibolu'da Rusların anısını yaşatan Türklerle tanışmak çok güzeldi” dedi. 

Petr Konstantinov, “Yolculuk sırasında özellikle Gelibolu ve Çanakkale'yi sıcak karşılamaları ve buralardaki Rus tarihine dair ilginç bilgilerle hatırladım” dedi.

Nina Chumakova, “Gezi oldukça ilginç ve eğiticiydi. Gelibolu güçlü bir izlenim bıraktı. Rus Göçünü konu alan kitabın sunumunu ise tekrar tekrar dinlemek istedim. Buldukları malzemeler bizim için bilinmiyor ve çok faydalı” dedi.

Victor Meschanskiy ve Ludmila Matveeva ise ortak mesajlarında “Misafirperverlik, dostluk ve kültür alışverişi için Türkiye'ye çok teşekkürler! Türkiye'ye refah diliyoruz” dedi.

Sergey Komarov, “Türkiye ve bizler için kutsal mekânları ziyaretimize gösterilen ilgi, konserleri ve canlarımızı şükranla anıyorum. Daha sonraki dostane toplantılarımızı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

Alexander Gorbushin, Maria Bocharnikova ve Irina Gorbushina ise “Halklarımızın ortak tarihine dokunma fırsatı bulduğumuz için çok mutluyuz. Gelibolu'da bir asırdır özenle korunan anıt kompleksi büyük ses getirdi. Türk bilim insanlarının Türkiye'deki yurttaşlarımızın yaşamlarıyla ilgilenmelerinden çok etkilendik ve konuya derinlemesine nüfuz etmelerine hayran kaldık. Anma ve sıcak karşılama için Türk tarafına içtenlikle teşekkür ederiz” dedi.

Fotoğraf Albümü