5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması günü kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezinde “Cumhuriyet Dönemi Kadın Hakları Kazanımları” konulu panel gerçekleştirildi.
ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAM) tarafından düzenlenen etkinliğe; Çanakkale Belediye Başkan Vekili Deniz Hazal Uysal, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, Çanakkale Baro Başkan V. Av. Tugay Yılmaz, KAM Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmaları ile program devam etti.
KAM Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten, kadınların, 5 Aralık 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 2598 sayılı kanunla milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştuğu,1935 yılında ise yapılan seçimlerin ardından mecliste 18 kadın ile kadınların temsil edildiğini belirterek şunları söyledi:
“Bundan tam 90 yıl önce Gazi Mustafa Kemal önderliğinde Türk kadınları eşitlik mücadelesinde dünyaya örnek olacak bir kazanım elde etmişlerdir. Kadınlarımız seçme ve seçilme hakkına kavuşarak siyasi hatta söz sahibi olma hakkını kazanmıştır. Bu hak sadece bir yasal düzenleme değil aynı zamanda eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasi yolunda atılan önemli bir adımın temsilidir.”
Prof. Dr. Kanten, Panelin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Bugün burada Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 90 yılını konuşmak, değerlendirmek ve bu kazanımların tarihsel önemini yeniden hatırlamak için bir arada olduklarını belirten Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Yeşim Şimşek, “ Bu hak bireysel olarak sadece kadınların eşitliğini değil aynı zamanda demokrasimizin güçlenmesini sağlayan en önemli adımlardan biri olmuştur” dedi.
ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın ise bu özel günün Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara duyduğu derin güveni ve eşit bir toplum yaratma vizyonunu gösteren bir gün olduğunu belirterek bu vizyonla, 5 Aralık 1934’de Türk kadının, seçme seçilme hakkını elde ettiği tarihlerde dünyada kadınların bu hakkı; Fransa’da 1944, İtalya’da 1946, İsviçre’de 1971 yılında aldıklarını söyledi.
Türk kadının tarihte azmi, fedakârlığı ve öncü rolü ile de dikkat çektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, panelin düzenlenmesinde emeği geçen herekse teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Cahide Sınmaz Sönmez, Doç. Dr. Yelda Tutar Serter, Çanakkale Barosu Genel Sekreteri Av. Ezgi Deniz Ünsal’ın yer aldığı “Cumhuriyet Dönemi Kadın Hakları Kazanımları” konulu panele geçildi.
Panel, panelistlere belge takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.