0

ÇOMÜ 'de "VOLUNFEST" Etkinliği Yapıldı

Bu Haber 360 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ 'de "VOLUNFEST" Etkinliği Yapıldı

Sivil Katılım Projesi’nin Gönüllülük Bileşeni kapsamında gönüllülük alanında farkındalığı artırma kampanyasının bir parçası olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliği ve iş birliği ile gerçekleşen VOLUNFEST’in açılış töreni Troia Kültür Merkezinde yapıldı. 

Açılış törenine; Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Genel Sekreter V. Oğuz Ünal, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, T.C. Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Bülent Öz, T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Türköz, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan, Çanakkale Protokolü, STK Temsilcileri, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı. 

Gönüllülük Meselesi Birleşmiş Milletlerin En Temel İlkelerinden Birisi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton yaptığı açılış konuşmasında VOLUNFEST etkinliğine ev sahipliği yaptığı için Üniversitemize ve Çanakkale’ye teşekkür ederek Sivil Katılım Projesi’nin çok paydaşlı bir proje olduğunu belirtti. Gönüllük kavramının ne olduğunu, gönüllülük meselesinin Birleşmiş Milletlerin (BM) sisteminin, BM kurum kuruluşlarının en temel ilkelerinden, prensiplerinden bir tanesi olduğunun altını çizdi. 

“Bugün burada, gönüllülüğün en güzel örneklerini sergilemek ve hep birlikte geleceğe umut dolu bir adım atmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. VolunFest etkinliği ile, topluma, insanlığa ve çevremize nasıl katkıda bulunabileceğimizi hep birlikte keşfedeceğimiz bir gün olacak. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bu değerli festivale ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz” diyerek konuşmaya başlayan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu şunları söyledi:   

Anlamlı Bir Değişim Yaratmanın En Güçlü Yolu Gönüllülük 

Gönüllülük, bireysel olarak anlamlı bir değişim yaratmanın belki de en güçlü yoludur. Yardımseverliğin, empati kurmanın ve toplum için bir şeyler yapmanın en saf ve en güzel hali olan gönüllülük; sadece çevremiz için değil, aynı zamanda kendimiz için de büyük bir kazançtır. Gönüllü olarak, hayata ve insanlığa dair edindiğiniz tecrübeler, size sadece bilgi değil, aynı zamanda güçlü değerler ve derin bir yaşam anlayışı kazandıracaktır.

Toplumsal Değişimin Liderleri, İnovasyonun Öncüleri, Sürdürülebilir Bir Dünyanın Mimarları Gençler Olacak

Gençler sizler, geleceğin şekillenmesinde en büyük role sahipsiniz. Toplumsal değişimin liderleri, inovasyonun öncüleri ve sürdürülebilir bir dünyanın mimarlarısınız. VolunFest gibi etkinlikler, sizlere yalnızca yardım etme fırsatı sunmuyor, aynı zamanda farklı kültürlerle, yaşam biçimleriyle tanışma, dünyaya bakışınızı genişletme ve küresel bir vatandaş olma yolunda sizlere büyük kapılar açıyor.” 

Gönüllülük kavramı içinde yapılacak çalışmaların bir başkasının hayatında büyük farklar yaratabileceğini, küçük bir iyiliğin büyük dönüşümlere vesile olabileceğini vurgulayan Rektör Erenoğlu; “Toplumsal gelişimin, barışın ve dayanışmanın temel taşlarını gönüllülük çalışmaları oluşturur” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü.

Gençlerin Enerjisine, Fikirlerine ve Çabasına Daha Çok İhtiyacımız Var

Bugünün dünyasında, siz gençlerin enerjisine, fikirlerine ve çabasına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Sadece kendi ülkemizde değil, Avrupa ve dünya genelinde toplumsal sorunlara çözüm üretebilmek için bir araya gelmek zorundayız. Avrupa Dayanışma Programı’nın sunduğu fırsatlar, sizlerin bu büyük topluluğun bir parçası olmanızı sağlıyor. Farklı ülkelerden gençlerle birlikte çalışarak, dünya çapında köprüler kurabilir, insanlığa fayda sağlayacak projelere öncülük edebilirsiniz. Gönüllü faaliyetler sayesinde geliştireceğiniz liderlik, problem çözme ve iletişim becerileri, hayatınızın her alanında size fayda sağlayacaktır. VolunFest, sizlere bu potansiyeli gerçeğe dönüştürme fırsatı sunuyor. Sizlerden beklentimiz büyük; yaratıcı, çözüm odaklı ve kararlı olmanız. Karşılaşacağınız zorluklar sizi yıldırmasın; çünkü en büyük başarılar, en zorlu mücadelelerle elde edilir.

Rektör Erenoğlu, bu güzel etkinliği düzenleyen, destek veren ve gönüllülüğü teşvik eden herkese içtenlikle teşekkür ederek; “Özellikle, emeği geçen tüm paydaşlara, katılımcılara ve genç gönüllülerimize minnettarım. Doğanlar Holding ve Bigalı Genç İş adamları Mütevelli Heyetine de özel olarak teşekkür ediyorum. Hep birlikte, daha yaşanabilir, daha dayanışmacı bir dünya inşa etmek için her zaman yanınızdayız” dedi. 

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman,  Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatının Türkiye’de uzun zamandır pek çok faaliyet yürüttüğünü ve katkı sağlamaya çalıştığını belirterek sivil toplum ve gönüllülük kavramlarının tarihimizdeki yerine değindi. 

UNDP’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının iyi niyet elçisi Mert Fırat’ın gönderdiği videonun izlenmesinin ardından moderatörlüğünü UNDP Proje Yöneticisi ve Baş Teknik Danışmanı Neslihan Cankara’nın yaptığı söyleşiye geçildi. 

Panelin ardından sivil toplum çalışmaları ile adından söz ettiren Haluk Levent’in gönüllüğün önemine dikkat çekmek amacıyla hazırladığı video mesaj izlendi. 

Avrupa Dayanışma Programı Koordinatörü Uzman Bilal Balcı, Türkiye Ulusal Ajansı ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Açılış töreninin ardından Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi (ÖSEM)önünde kurulan Gönüllülük Fuarı gezildi. Gönüllülük etkinliği kapsamında topladıkları puanla çekilişe katılan ve kazanan öğrencilere çeşitli hediyelere verildi. 

VOLUNFEST, ÇOMÜ Müzikle İletişim Kulübü tarafından verilen konserle sona erdi.