0

Sürdürülebilir Yeşil Kalkınmada Ekoloji Bilinci: Üniversiteler ve Yerel Aktörlerin İş Birliği Lansmanı Gerçekleştirildi

Bu Haber 950 Kez Okundu
  • Paylaş:
Sürdürülebilir Yeşil Kalkınmada Ekoloji Bilinci: Üniversiteler ve Yerel Aktörlerin İş Birliği Lansmanı Gerçekleştirildi

Slovak University of Agriculture in Nitra, Universty of Rıjeka, University Polıtehnıca of Bucharest, University of Lodz, SOS/Bird Life Slovensko, MELLIS, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)  iş birliğinde düzenlenen Avrupa Birliği tarafından desteklenen ECOUNITY-Erasmus+ projesinin lansmanı Hamidiye Tabyaları Fuaye Alanı Hangar Binasında gerçekleştirildi. 

Lansmana, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Genel Sekreter Oğuz Ünal, Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Karabulgu, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, Cumhur İttifakı'nın AK Parti Çanakkale Belediye Başkan adayı Jülide İskenderoğlu, İYİ Parti Çanakkale Belediye Başkan adayı Burak Kunt, MHP Çanakkale İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Rektör Erenoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın karşı karşıya bulunduğu iklim değişikliği, çevre kirliliği, biyoçeşitlilik kaybı gibi ciddi sorunlarla mücadele etmek için sürdürülebilir yeşil kalkınmaya geçiş yapılması gerektiğini vurgulayarak sözlerine devam etti: ”Sürdürülebilir yeşil kalkınmanın, çevresel, ekonomik, sosyal açıdan bir kalkınma modeli olmakla birlikte bu model sadece çevreyi korumak için değil, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı sağlamak için de gereklidir. Sürdürülebilir yeşil kalkınma, yeni iş fırsatları yaratabilir, istihdamı artırabilir ve gelir eşitsizliğini azaltabilir.

Bu kapsamda, üniversite yerleşkelerimizde sürdürülebilirlik uygulamalarına öncülük etmekteyiz. Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarında koordinatörlükler ve öğrenci kulüpleri oluşturuldu. Özellikle bu alanlardaki dış kaynaklı fonlardan üniversitemiz ve kentimiz yararına yararlanmak adına alt çalışma grupları somut proje fikirleri üzerinde çalışmakta. Yerleşkelerimizde enerji verimliliği, atık yönetimi, su tasarrufu gibi konularda önemli çalışmaları başlatmış durumdayız. Ayrıca öğrencilerimizi çevre bilinci konusunda bilinçlendirmek için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bugün burada lansmanı yapılan proje de sürdürülebilir yeşil kalkınmaya geçişi desteklemek için önemli bir adımdır. Proje, üniversiteler ve yerel aktörler arasında işbirliğini teşvik ederek, çevre bilincini artırmayı ve sürdürülebilir kalkınma uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır” dedi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de çevrenin son dönemde ilgi odağı haline gelmesi ve akademik çalışmalara konu olmasının, gelecek adına, bu dünyada yaşayanlar adına umut verici olduğunu söyledi. ÇOMÜ 'deki bu tür kaliteli ve verimli çalışmaların geleceğe ışık tuttuğunu belirten Kaşdemir, Rektör Erenoğlu'nun şahsında ve tüm akademik camiaya teşekkür etti. Çevreyi korumayı önceleyen bir idare olarak bu projenin sonuçlarından faydalanmak, özellikle gelecekle ilgili yönetim planlarını oluştururken üniversitenin saygın akademisyenleriyle mesai harcamak istediklerini vurgulayarak, "Çünkü sürdürülebilir çevre ve yenilenebilir enerji artık Türkiye gündeminin en başında olması gereken konular. Bu gündemi oluşturan üniversiteye teşekkür ediyorum." dedi.

Lansman toplantısında, Yeşil Dönüşüm Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Dilvin İpek ile Ecounıty Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Erdal Eroğlu da projeye ilişkin bilgi verdi.