“Çanakkale Yangınları Sonrası Acil Durum Eylem Planı Basın Bilgilendirme Toplantısı” Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, ÇOMÜ Orman Yangınları Çalışma Komisyonu Başkanı Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan, ulusal haber ajans temsilcileri ve yerel basın mensuplarıyla, akademisyenler ve idari personel katıldı.
Yangının yarattığı tahribatı anlatan kısa bir belgesel gösterimi ile başlayan toplantıda; ÇOMÜ Orman Yangınları Çalışma Komisyonu Başkanı Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, ÇOMÜ Kampüs alanında yangın tehlikesine karşı alınabilecek önlemler konusunda komisyonun hazırladığı raporla ilgili bilgiler sundu. Daha fazla yangın ve tahribat yaşanmaması adına hiçbir şekilde kızılçama yer verilememesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şeker; Terzioğlu Yerleşkesi ’nin genel durumu, orman yangını öncesinde, orman yangını sırasında ve sonrasında dikkate alınması gerekenler konusunda bilgiler aktardı.
Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan ise Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin yaptığı çalışmalar, hedefler konusunda bilgiler vererek yangın sırasında yaşananları anlattı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu; “2023 Ağustos ayında yaşanan yangın felaketinin ardından Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme ve kamuoyu açıklaması için siz değerli basın mensuplarını üniversitemiz ev sahipliğinde, burada ağırlıyor olmaktan onur duyuyorum” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Yangınların ülkemizin doğal ve kültürel varlıkları için büyük bir kayıp olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi, ülkemizin önemli bilimsel araştırma merkezlerinden biri. Yangının, hemen öncesinde alınan önlemler neticesinde gözlemevindeki önemli araştırma cihazlarının yanı sıra, gözlemevinde yürütülen bilimsel çalışmalarında hasar almadan atlattık. Yalnızca Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi çevresindeki orman örtüsü ciddi zarar gördü. Yangının ardından, üniversite olarak, Gözlemevi çevresinin yeniden ağaçlandırılarak canlandırılması ve bilimsel çalışmalarının nitelikli bir ortamda devamı için gerekli çalışmaları başlattık.
Üniversitemizi Şehrimizle Bütünleştirmek Önemli Hedeflerimizden
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak kentle her alanda bütünleştirmek istiyoruz. Üniversitelerin eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve toplumsal misyonları var. Toplumsal katkı bağlamında üniversitemizi şehrimizle bütünleştirmek önemli hedeflerimizden biri. Bu anlamda yangına ilgili sadece üniversitemizde değil şehrimiz için de her anlamda teknik ve akademik destek vermek istiyoruz.
Ulusal Ağaçlandırma Kampanyası Başlatıyoruz
Ayrıca, içinde bulunduğumuz yerleşke dışında yangından zarar gören bölgede, ulusal ağaçlandırma kampanyası başlatıyoruz. 11.11.2023 tarihinde gerçekleştirmeyi planladığımız ağaçlandırma kampanyası ile 55 bin öğrencimizin her birine bir fidan olacak şekilde 55 bin ağacı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün gösterdiği alanlara dikmeyi planlıyoruz. Bu kampanyayla, yangın nedeniyle zarar gören ormanlık alanlardaki ağaç varlığını yeniden kazandırmayı ve bu bölgenin doğal güzelliğini korumayı hedefliyoruz. Ulusal ağaçlandırma kampanyamıza, sizlerin nezdinde tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Kampanyaya katılmak isteyen vatandaşlarımız, üniversitemizin internet sitesinden veya sosyal medya hesaplarından bilgi alabilirler. Bu vesileyle, yangınla mücadelede büyük bir özveri ve gayret gösteren tüm kurum ve kuruluşlarımıza yeniden teşekkür ediyorum.
Seminer salonunda gerçekleşen sunumların ardından basın mensupları ile fikir alışverişi yapılıp fidan dikim etkinliğine geçildi. Basın mensupları fidan dikerken üniversite yöneticilerimiz bu anların fotoğraflarını çekti.