0

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Sempozyumda Açılış Konuşması Yaptı

Bu Haber 918 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Sempozyumda Açılış Konuşması Yaptı

“Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ile birlikte sempozyumun onursal başkanlığını yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, sempozyumda açılış konuşması yaptı.

Rektör Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasında şunları aktardı: “Biyoçeşitlilik dünya üzerindeki zenginliğimizin bir ifadesidir. Dünyadaki yaşamın devam edebilmesinin en temel unsurlarından olan biyoçeşitlilik, maalesef, günden güne hızla azalıyor. Bugün, biyoçeşitlilik normal hızının bin katı bir hızla kayboluyor. Kaynakların aşırı kullanılması, iklim değişikliği, hava kirliliği oranındaki aşırı artış, hastalıkların yayılması ve özellikle son yıllarda yaşadığımız orman yangınları, sel gibi doğal afetler biyoçeşitliliğin yok olmasını hızlandırmaktadır. Biyoçeşitliliğin azalmasını yavaşlatacak ya da durduracak önlemler ile biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği ve gelecek nesillere aktarılabilmesi oldukça önemli.

Ülkemizde ve Dünyada biyoçeşitlilik kaybının yüksek trende girdiği bu süreçlere dur diyebilmek, çözüme katkı sağlayabilmek adına 2019 yılında bugün üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz “Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu’nun ilkini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. 2020 yılında Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, içinde bulunduğumuz 2021 yılında Erzurum Teknik Üniversitesi ve 2022 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde yapılacak olan sempozyumun bu alanda marka değer olarak Biyoçeşitlilik araştırmalarına katkı sunması en büyük temennimiz.”

İlki üniversitemizde Prof. Dr. Murat Tosunoğlu, Prof. Dr. Çiğdem Gül, Doç. Dr. Ersin Karabacak, Doç. Dr. Nurcihan Hacıoğlu Doğru ve Doç. Dr. Nurşen Çördük tarafından gerçekleştirilen “Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu” 2023 yılında yeniden üniversitemizde düzenlenecek olup sempozyumun içeriği, ülkemizdeki ve dünyadaki biyoçeşitliliğin belirlenmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılması konularını kapsayacaktır.

Fotoğraf Albümü