0

Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Bu Haber 2248 Kez Okundu
  • Paylaş:
Sigara, Alkol ve  Madde  Bağımlılığı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Bağımlılıkla mücadelenin 2020 yılında daha da etkili ve kapsamlı bir şekilde sürdürülmesi kapsamında Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Yeşilay Çanakkale Şube Başkanlığı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Çanakkale Temsilciliği ortaklığında Sigara, Alkol, Madde ve Teknoloji Bağımlılığı Çalıştayı gerçekleştirildi.

ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayına; Vali Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu, İl Sağlık Müdürü ve Yeşilay Derneği Çanakkale Şube Başkanı Dr. Ali Taşçı, Yeşilay Derneği Çanakkale Şube Genel Sekreteri Behçet Varışlı, KADEM İl Temsilcisi  Aynur Tuna Yavaş, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, Muhtarlar, Daire Müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda KADEM ve Yeşilay tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından; KADEM Çanakkale İl Temsilcisi Aynur Tuna Yavaş, “Önce Evimizden” başlıklı konuşmasında şunları aktardı:

“KADEM olarak kadından aileye, aileden topluma düşüncesi ile yerel ve kültürel değerlerimizi göz ardı etmeden ülkemizin geleceği için faydalı olacak çalışmalarda yer almaya; yeri geldiğinde öncü, yeri geldiğinde paydaş, yeri geldiğinde hizmet eden olmaya gayret ediyoruz. KADEM genel merkezimizin yerelde bölgemizin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürütme hedefine uygun olarak önce evimizden, komşumuzdan, sokağımızdan, mahallemizden başlayarak yaşadığımız kenti güzelleştirmeye yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.”

Aynur Tuna Yavaş’ın ardından Dr. Ali Taşçı, Yeşilay’ın insan onurunu ve saygınlığını temel alarak, toplumun hiçbir ferdini ayırt etmeden zararlı alışkanlıklara karşı mücadele ettiğini dile getirdi. 

Dr. Ali Taşçı, Yeşilay‘ın 5 bağımlılık türüyle mücadele eden dünya genelinde tek sivil toplum örgütü olduğunu dile getirerek “Çanakkale’de yaşayan insanlarımızın alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı konusunda bilinç düzeylerini yükselterek farkındalık oluşturmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Alkol, sigara ve uyuşturucu ile mücadelenin çok eski dönemlere dayandığını belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat alkol bağımlılığını vurguladığı konuşmasında etkinliğe destek olanlara ve katılanlara teşekkür ederek şunları söyledi:

“Alkol, sigara ve uyuşturucu ile mücadele çok eski dönemlere dayanıyor. Özellikle alkol ile mücadelenin bizler için önemi daha büyük. Bugün müslüman bir ülkede yaşamamıza rağmen çok derin ailevi sıkıntılar ve toplumsal sarsıntılar yaşamaya başladık. Gençlerimizi sadece bilgiyle değil aynı zamanda davranış ile de bu vatana, bu millete hizmet etme ruhuna sahip bir şekilde yetiştirmeliyiz. KADEM ile bu çalışmaları yürütüyor olmaktan dolayı mutluyuz.”  

“Bir bütün olarak ülkemizdeki birimlerin bir itfaiyeci gibi harekete geçmesi ve bu yangını söndürmesi gerekiyor”

Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasının devamında; “Bağımlılıkla mücadeleye karşı alınan önlemler ile ilgili herhangi bir art niyet aranamaz. Bu konu karşısında bireysel olarak ilerlemek yetersiz olacağı için bütün kurumlarımızın ortak olarak hareket etmesi bağımlılıkların hızla yok olmasını sağlayacaktır. Bizim amacımız bütün birimleri bir araya getirip öncelikle bir farkındalık oluşturmak. Bir bütün olarak ülkemizdeki birimlerin bir itfaiyeci gibi harekete geçmesi ve bu yangını söndürmesi gerekiyor” dedi.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu etkinlikte yaptığı konuşmada ülkemizin daha ileriye gitmesi için, bağımlılıklarla mücadelenin çok önemli olduğunu belirterek şunları aktardı:

“Toplumları ayakta tutmak, bu ülkenin geleceğini ilerletmek için toplum sağlığı çok önemlidir. Bu anlamda özellikle KADEM’e ve Yeşilay’a teşekkür ediyorum. Ülkemizin daha ileriye gidebilmesi için bağımlılıklarla mücadele ediyorlar. Biz de onlara her zaman destek olacağız. Toplum sağlığı için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Biz hükümet olarak dumansız hava sahası için 9 yıldır çalışma yapıyoruz. Bu da 900 bin kişinin sigarayı bırakmasına sebep oldu. 81 ilde 521 poliklinik açtık. Sigara bırakma ile ilgili çalışmalarda 766 hekimimiz tüm Türkiye’de çalışma yapıyor. Tütün reklamlarını, alkol reklamlarını ve sponsorluklarını yasakladık. Alo 184 sigara ile mücadele hattımızı kurduk ve Yeşilay ile birlikte çalışıyoruz.  Kapalı alanlarda artık sigara içmiyoruz, içtirmiyoruz. Bunları önemsiyoruz çünkü Türkiye’de her yıl 83100 kişi sigaraya bağlı faktörlerden hayatını yitiriyor.” 

Sözlerine uyuşturucu ile mücadele konusu ile başlayan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı “Göreve başladığımda güvenlik bürokratlarımızla, vali yardımcılarıyla ve kaymakamlarımız ile bir araya geldiğimizde uyuşturucu ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Güvenlik açıklarımızı inceledik ve önlem almaya başladık” dedi. 

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Madde Bağımlıkları İle Devletimiz Var Gücüyle Çalışmaktadır 

“Uyuşturucu süreci öğretim görevlilerimizden aldığımız bilgilere göre sigarayla başlayarak ardından alkol ile devam ederek son olarak uyuşturucuya geçiş yapıyor. Bu süreç ile topyekûn mücadele etmemiz gerekiyor. Bu bağımlılıklar milyonlarca insanımızın yaşamını sona erdirmekte ve toplumumuz değerlerini tahrip etmektedir. Gençlerimizi madde bağımlılıklarından korumak için devletimiz var gücü ile çalışmaya devam etmektedir.”

Yapılan konuşmaların ardından Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu tarafından Yeşilay faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Salih Torlak ise Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı çalıştayının amaç ve kapsamı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Topluma ve milli ekonomiye zarar veren sigara, uyuşturucu ve alkol bağımlılığından geleceğin teminatı olan gençlere ve tüm topluma farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen bağımlılıkla mücadele çalıştayı, gerçekleştirilen atölye çalışmaları ile sona erdi.