Haber – Fotoğraf: Tuncay Ak
Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü ile ortak olarak geliştirilmiş olan “Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi Projesi” kapsamında Ezine MYO’da hazırlanan “Süt Ürünleri Araştırma ve Duyusal Analiz Laboratuvarı” Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıldı.
Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Mustafa Görün, GMKA İl Koordinatörü Recai Başaran, Çanakkale Teknopark Müdürü Dr. Erkan Bil, Ezine İlçe Jandarma Komutanı Gürkan Arık, Ezine İlçe Emniyet Müdürü Alper Pasinli, Ezine İlçe Tarım Müdürü Ramazan Eren, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Çağrı Oğuzhan, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.
Proje lansmanı ve laboratuvar açılışında konuşan Ezine Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Ezine OSB yürütücülüğünde ve meslek yüksekokulumuz ortaklığı ve İŞKUR İl Müdürlüğü iştirakçiliği ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nca da kabul edilen “Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan laboratuvarın hem mesleki eğitim kalitesinin arttırılması hem de bölge üreticisine katkısı olması amacı taşıdıklarını kaydetti.
Doç. Dr. Erenoğlu, teknoloji - bilim ve sanayi ortaklı projeler üzerinde kurumsal çalışmaların sürdüğünü kaydederek “Son teknolojiyi içeren hızlı analiz cihazlarıyla donatılmış bu laboratuvar, yöremizde süt ve süt ürünleri alanında Ezine Meslek Yüksekokulu ile iş birliği içerisinde bilimsel tekniklere dayalı olarak etkin bir şekilde Ar-Ge ve güvenilir analiz sonuçları sağlayarak uzun yıllar hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır” şeklinde konuştu.
Açılış törenine katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise bu ve benzeri projelere destek vermekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Açılışın yapılmasının ardından laboratuvarı gezen Bakan Varank ve protokol üyeleri yapılan tetkik ve analizleri denetlerken proje ile ilgili ayrıntılı bilgi aldılar.
Bakan Varank’a yeni kurulan laboratuvarda sektörle birlikte firmaya özgü ürünler olan süt reçeli, acı biber reçeli ve özel ceviz katkılı peynir helvasının duyusal analiz testi gerçekleştirildi. Peynir, dondurma ve kuru meyve sebze tadımları yapıldı.
Ezine Meslek Yüksekokulu ortaklığında, İŞKUR İl Müdürlüğü iştirakçiliği ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Destek Programı kapsamında kabul edilen “Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi Projesi” başlıklı proje kapsamında kurulan ve hızlı Analiz cihazları sayesinde Genel Süt Analizleri ve Somatik Hücre Toplam Canlı Sayımı çok kısa bir sürede gerçekleştirilerek, sonuç vermekte olan “Süt Ürünleri ve Duyusal Analiz Laboratuvarı” ayrıca peynir, dondurma, yoğurt, kefir gibi ürünler başta olmak üzere tüm gıda ürünlerinin geliştirilmesi ve analizine yönelikte hizmet verecek şekilde planlandı.
Kurulmuş olan laboratuvarda başta Ezine olmak üzere Çanakkale’de süt ve süt ürünleri alanında faaliyet gösteren firmalara ve bu alandaki bireysel meraklılarına da bilimsel tekniklere dayalı olarak etkin şekilde hizmet verecek.