0

Çanakkale’nin Ezine İlçesindeki Arama Kurtarma Çalışmalarına ÇOMÜ’den Destek

Bu Haber 2360 Kez Okundu
  • Paylaş:
Çanakkale’nin Ezine İlçesindeki Arama Kurtarma Çalışmalarına ÇOMÜ’den Destek

Ezine’de 2 Şubat 2019 Cumartesi gecesi dört gencin içinde bulunduğu aracın derede kaybolması sonucu başlatılan arama çalışmalarına çok sayıda kurum katılırken, üç gün süren arama çalışmalarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin verdiği destekle aracın yeri tespit edildi. ÇOMÜ’ye ait manyetometre aygıtı ile yapılan yüzey taraması sonucu yeri tespit edilen aracın içinden üç gencin cansız bedenine ulaşıldı.

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Uğur Ulugergerli, Doç. Dr. Tolga Bekler ve Çanakkale Teknopark ECAY Firması yetkilisi ve ÇOMÜ Öğr. Üyesi Doç. Dr. Cahit Çağlar Yalçıner, yapılan arama kurtarma çalışmalarına verdikleri destekle ilgili süreci aktardılar.

Prof. Dr. Emin Uğur Ulugergerli öncelikle ÇOMÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü olarak yapılan çalışmalara katkı sunmak için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile görüşüp olumlu yanıt aldıklarını ve daha sonra Jeofizik Mühendisliği Bölümünde bulunan manyetik yöntem aygıtı ile ECAY firmasına ait manyetik algılayıcı birlikte kullanarak, Doç. Dr. Cahit Çağlar Yalçıner’in yönlendirdiği ekiple beraber kayıp aracı arama çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yapılan çalışmalarda hızlı sonuç alabilmek için ölçüm tekniği olarak düşey türev (gradiometre) ölçümü yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Ulugergerli yapılan ikinci taramada aracı bulduklarına dair güçlü bir belirti gözlemlediklerini, bu aşamadan sonra sualtı arama ekiplerinin kendi prosedürlerini uygulayarak araca ulaştıklarını aktardı.

Doç. Dr. Bekler; Türkiye’de ilk defa acil bir durum içerisinde hayati önem taşıyan bir çalışmada böyle bir arama yönteminin ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, bu gibi durumlarda kurumların birbirleri ile olan iletişimleri ve koordinasyonlarının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Jeofizik Ölçüm Cihazları Geliştiren ECAY Firması yetkilisi ve ÇOMÜ Öğr. Üyesi Doç. Dr. Cahit Çağlar Yalçıner, daha önce de Siirt'in Şirvan ilçesindeki özel maden ocağında 17 Kasım 2016’da meydana gelen heyelanın ardından bölgedeki çalışmalara jeofizik yöntem ile katkı sunduklarını ve bu tür olaylarda ÇOMÜ'nün sorumluluk bilinciyle her zaman yardımda bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.

Yapılan arama kurtarma çalışmaları sonucunda halen kayıp olan Barış Kurt’un bir an önce bulunmasını umut eder, cansız bedenlerine ulaşılan Ferhat Çil, Batuhan Kızıl ve Mehmet Yalçın’a Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.


Fotoğraf Albümü