Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tasavvuf Topluluğu tarafından Gelibolu Mevlevihanesi’nde Hz. Mevlana’nın vefatının 745. Yıldönümü münasebetiyle tören gerçekleştirildi.
Balkan Coğrafyası Çanakkale’de Buluşuyor sloganıyla bu yıl 7.si gerçekleştirilen törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yunus Eryaman, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Gelibolu Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, Karadağ'dan Azınlıklardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Emir Dacic, Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Feyziç , Rozaye Müftüsü Ernad Ramoviç ile Sarajevo Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cazim Hadzimejlic katıldılar.
ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku; Gelibolu’nun yüzyıllarca Osmanlı’nın Balkanlar’a açılan kapısı olduğunu, Balkanlar’da görev yapan birçok devlet adamının önce Gelibolu’da yetişip bölgeye gönderildiğini anımsatarak “Biz de bu Mevlevihane’yi Çanakkale’mizin ve ülkemizin Balkanlar’a açılan kapısı olarak görüyoruz. Bu yıl 7.sini gerçekleştirdiğimiz Balkan Coğrafyası Çanakkale’de Buluşuyor etkinlikleriyle, Türkiye ile Balkanlar arasında bir gönül köprüsü kurmak amacındayız. Balkanlar’ı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız” şeklinde konuştu.
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Hz. Mevlana'nın eserlerinin önemine vurgu yaparak "Bugün bizleri bir araya getiren ve Anadolu topraklarından dünyaya yayılan onun aşk ile yoğrulmuş, hoşgörüyle taşlanmış fikirleridir. Mevlana eserlerini öyle bir aşk ile meşk etmiştir ki vuslatından 745 sene sonra dahi onu yad ediyor, onun düğün gecesinde bir araya geliyoruz" diye konuştu.
Karadağ Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Feyzic burada yaptığı konuşmada, Balkan Müslümanları olarak Türkiye’nin her geçen gün güçlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, her geçen gün daha da büyüyor, gelişiyor. Biz bu büyümeyi dışarıdan baktığımız için daha rahat gözlemliyoruz. Biz Balkan Müslümanları 100 yılı aşkın zaman, uzun yıllar Türkiye’den politikacı ve devlet adamını bölgemizde göremedik. Tayyip Erdoğan ile bu değişti ve Türkiye artık eğitim, kültür, sanat ve sivil toplum kuruluşu alanında birçok kurumuyla bölgede etkin faaliyet gösteriyor. Bu da bize güç veriyor” dedi.
Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ’ın sohbetinin ardından Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi ilahi grubu eşliğinde Bosna Hersek’ten sanatçı Armin Muzaferija Türkçe ve Boşnakça ilahiler seslendirdi.
Programda ayrıca, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğr. Gör. İsmail Öztürk’ün hat eserleri Gelibolu Mevlevihanesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Program sema gösterisiyle sona erdi.