Haber-Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban
Taramalı Elektron Mikroskobu ve Kimyasal Analiz Eğitim Programı ÇOBİLTUM (Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi) seminer salonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, ÇOBİLTUM Müdürü Doç. Dr. Ayhan Oral, Kaleseramik AR-GE Merkez Direktörü Kağan Kayacı, Kaleseramik çalışanları, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile başladı.
ÇOBİLTUM Müdürü Doç. Dr. Ayhan Oral, Çanakkale Seramik Kale Grubu ile eğitim programları yapmayı planladıklarını, bu etkinliğin de bu programın ilk ayağı olduğunu dile getirerek, eğitim programını verecek olan Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Turan’ın kısa özgeçmişini aktardı. “Taramalı Elektron Mikroskobu ve Kimyasal Analiz Eğitiminin” Türkiye’nin önde gelen kuruluşları tarafından alındığının bilgisini veren Doç. Dr. Oral, bu anlamda eğitimin çok önemli olduğunun altını çizerek “Elimizdeki ekipmanlar ile neler yapılabileceği ve bunların nasıl kullanılacağı yani o cihazın nimetlerinden nasıl yararlanacağı konusunun bilinmesi, hem kendi kurumumuzda hem de paydaş kurumumuzda AR-GE’nin niteliğini artıracak. Bunun için bu eğitimleri çok önemsiyoruz. Eğitimlerimiz farklı cihazların kullanımı ile ilgili devam edecek. Yaptığımız çalışmalarda bize her zaman destek olan ÇOMÜ yönetimine de çok teşekkür ediyorum” dedi.
Üç ay önce kamu sanayi işbirliği kapsamında başlayan sürecin ilk ayağının bu eğitimle başladığını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden eğitimin çok önemli olduğuna vurgu yaptı ve “Üniversite yönetimi olarak ÇOBİLTUM’un çok iyi yerlere gelmesini istiyoruz, bunun için çalışıyoruz. ÇOBİLTUM, akreditasyon çalışmalarında da son aşamaya geldi. Bu da çok önemli bir nokta. Amacımız hem ulusal hem de uluslararası alanda açık araştırma imkanlarını hocalarımıza, öğrencilerimize sunmak. Bu kapsamda bu eğitim de çok önemli bir yer tutuyor” dedi.
Bu etkinliklere üç ay önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin değerli öğretim üyeleri ile başlama kararı aldıklarını ve bugün bu salonda birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu bildiren Kaleseramik AR-GE Merkez Direktörü Kağan Kayacı ÇOMÜ’ye çok teşekkür etti.
Açılış programının sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden günün anısına konuk Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Turan’a hediye takdiminde bulundu.
Eğitim programı; Elektron Mikroskoplarına Neden İhtiyaç Duyarız?, Elektronların Üretimi ve Özellikleri, Elektron- Katı Etkileşimi ve Sonuçları, Elektron Mikroskobunun Parçaları ve İşlevleri, Elektron Mikroskobu Görüntü Dedektörleri ve Kullanım Alanları, Mikroskop Kullanımı Ayarları ve Parametreleri Uygulamalar, Kimyasal Analiz Teknikleri Uygulamalar, Kristalografi ve Numune Hazırlama Teknikleri, En iyi Mikroskobu Kullanım Statejileri ve Parametreleri, İleri Düzey Yardımcı Teknikleri (FIB- EBSO-TEM vb), Öğrendiklerimizin Test Edilmesi, Lab. Uygulamaları konuları ile üç gün sürecek.