Haber: Tuncay Ak- Eylem Tuna Çoban
Fotoğraf: Tuncay Ak-Onur Çiftçi- Murat Erdem
Grafik Tasarım: Şebnem Özel
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) işbirliği ve T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi’nin desteğiyle Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Sempozyumu ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyum için Çanakkale’ye gelen konuk katılımcılar, açılış töreni öncesi Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’i makamında ziyaret ettiler.
Sempozyumun açılış törenine Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş ile ÇOMÜ’lü idareci, akademisyen ve öğrenciler katıldılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi bölümü Öğretim Üyesi Sedat Çılgın ile müzisyenler Ezgi Gizem Erdoğan ve Ahmet Kotan türkü dinletisi sundular.
ÇOMÜ tanıtım filminin sunumunun ardından Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Âdem Uzun, bir konuşma yaptı. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı olarak böylesine kıymetli bir etkinliğe destek vermekten dolayı kendimizi bahtiyar hissediyoruz diyen Uzun; “Kurumumuz dün olduğu gibi bugün de kültür mirasımızın nesilden nesile aktarılmasına vesile olmak için her türlü çalışmaya destek vermeye devam edecektir. Değerlerin hızlı bir şekilde tüketildiği çağda doğruları haykırmak, yanlışları söylemek ve iyi olanda ısrar etmek zor iş olsa da bu tavrımız ve fikirlerimizden ödün vermemeliyiz. Tarihten ibret alarak inşallah ülkemizi güzel, aydın yarınlara taşımak için çalışmak, üretmek ve bir arada yaşama kültürümüzü geliştirmek durumundayız” sözlerinden sonra, sempozyumun düzenlenmesine katkı sunanlara teşekkür etti.
Fikirlerin Önünün Açılması ve Topluma Aktarılması, Bu Tür Sempozyumlarla Mümkün
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise üniversitelerin içinde bulundukları toplulukların öncüsü durumunda olmaları gerektiğine dikkat çekerek; “Üniversiteler sosyal bilimlerde, fen bilimlerinde, sanatta ve teknolojide en yeni fikir ve ifade ediş biçimlerinin aktarıldığı merkez olmak durumundalar. Bu fonksiyonları yerine getirebilmek için en önemli araçlardan birisi kuşkusuz; belli alanda çalışan akademisyenleri, düşünürleri bir araya getirerek fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamaktır. Bu vesileyle fikrin önü açılabilir ve topluma aktarılabilir” dedi.
Çanakkale, Türkiye İçin Önemli ve ÇOMÜ de Büyük Bir Değer
Bilimsel faaliyetlere önem verdiklerini ifade eden Rektör Acer, “ÇOMÜ olarak bilimsel faaliyetlere ve sempozyumlara büyük bir önem veriyoruz. Bugüne kadar birçok sempozyuma ev sahipliği yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu anlamda bilimsel işbirliği yaptığımız üniversiteler oldu, olmaya devam ediyor. Bu anlamda Çanakkale’nin bir şehir olarak Türkiye’nin çok önemli bir mekanı olduğunu ve ÇOMÜ’nün büyük bir değere sahip olduğunu düşünüyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
Yerlilik Yerellikle Karıştırılmamalı
“1923’te kurduğumuz yeni Cumhuriyetin güçlenip, arzuladığımız derecede bağımsız hareket edebilmesine dair umutların yeşerdiği bir dönemden geçiyoruz. Kuruluşundan bugüne belki ilk defa bu derecede, kendi ayakları üzerinde duran bir ülke olarak bu heyecanı son dönemlerde hissediyoruz. Yerlilik ve Millilik, Türk siyasi tarihinde uzak kavramlar değildir. Bu kavramların yepyeni bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu kavramlar Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yeniden ifade edilmeye başlandı. Ancak yerliliğinin yerellikle karıştırıldığı yanlış yorumlamaların olduğu bir dönemi de beraber yaşıyoruz. Bunun için bu bağlamda 2 gün boyunca sempozyumda düşünürler görüşlerini ifade edecekler.”
Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde, Atatürk Kültür Merkezi’nin desteği ve Türkiye Yazarlar Birliği ve ÇOMÜ ortaklığı ile “Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik” konusunun Türkiye’de ilk kez ilmi olarak ele alınacağını vurgulayarak bu yıl kırkıncı yılını kutlayan Türkiye Yazarlar Birliği ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Yerlilik ve Millilik Konusunun Ülkemizin Sembol Şehri Çanakkale’de Ele Alınıyor Oluşu Önemli
Yerlilik ve milliliğin uzun yıllardır konuşulduğunu belirten Prof. Dr. Arıcan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok farklı boyutlarda ele alınan konu hakkında uzmanlar, entelektüeller, hocalar buradalar. Özellikle son yıllarda modernleşmenin, küreselleşmenin iliklerimize kadar hissedildiği, ekonomik, askeri ortamlar, dijital, sosyal medya mecralarında yoğun bir şekilde etkisi altında kaldığımız böyle bir dünyada yerlilik ve milliliğin nasıl olması gerektiği ve ne olduğunu konuşmak çok anlamlı. Ayrıca ülkemizin yerli ve milli olmasının belki de sembol şehri Çanakkale’de yerlilik ve millilik konusunu ele alıyor olmamızın da ayrıca anlamlı olduğunu eklemek istiyorum. Bu konuda tabii Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in çok önemli bir duruşu oldu. Bu bağlamda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum”
Konuşmaların ardından Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan için düzenlenen Fahri Doktora Tevcih törenine geçildi.
Doğan’ın özgeçmişini, doktora unvanı hakkında bilgiyi ve ilgili senato kararını ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferudun Hakan Özkan okudu.
Fahri Doktora takdiminin ardından söz alan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan ödülü memnuniyetle kabul ettiğini ifade ederek; “Bugün heyecan verici bir gün. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bana fahri doktora tevcih etti, bundan büyük mutluluk duydum, ama Çanakkale’de bana böyle bir payenin tevcih edilmesi bende aynı ölçüde heyecan ve hassasiyet uyandırdı” dedi.
Çanakkale Hafızamızda Silinmez Bir Yere Sahip
“Bizim çocukluğumuzda Çanakkale gazileri aramızdaydı. O yüzden küçük yaşlarda ilk öğrendiğim yer isimleri arasında Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Çanakkale de vardı. Osmanlı Devleti’nin son kendini ifade ediş şekli olan Çanakkale Savaşı ile ilgili birinci elden çok hatıralar dinledim” diyen Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Doğan, Çanakkale’nin hafızalardan silinmeyen bir yere sahip olduğunu ekledi.
Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, hiç kimsenin tek başına değerli olmadığını söyleyerek yapılan işlerde yalnız olmadığını vurguladı ve yerlilik kavramı sanıldığından daha yeni olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
Yerlilik Kavramı Sanıldığından Daha Yeni
Yerli malı kavramı hayli eski, 1930’lara kadar dayanıyor. Ülkemizde yapılan filmler son döneme kadar yerli film olarak adlandırılıyordu. Yerli imalat tamlaması sanayi alanında kullanılmaya devam ediyor. Yerlilik kavramının edebiyatta, sanatta, düşünceye teşmiliyse çok yeni. Yerli kelimesi elbette eski ancak bundan türetilmiş yerlilik kavramıysa sanıldığından daha yeni. Mesela Divanu Lugati’t Türk’te yerdaş veya yirdaş şeklinde -li ekiyle değil de -daş ekiyle kullanılmış. Halen dolaşımda olan hiçbir sözlükte yerlilik kavramı düşünce ve edebiyat alanını kapsayacak şekilde tarif edilmemiştir. Siyaset alanında son yıllarda millilikle birlikte sıklıkla kullanılan ve hatta modalaşan yerlilik kelimesiyle edebiyat ve düşünce alanındaki yerlilik kavramı mahiyeti itibarıyla hayli farklı zeminlere sahip.”
Tören hediye takdimiyle sona ererken, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer sempozyum katılımcılarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.
Yemeğin ardından sempozyum için Çanakkale’de bulunan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencileri Rektör Acer’i makamında ziyaret ettiler.
Sempozyumun ilk oturumunda Kavramsal Çerçeve; Yerlilik, Yerellik, Millilik ve Küreselleşme ikinci oturumunda ise Türk Sağı ve İslamcılığın Yerlilik ve Millilik Meselesi konuları konuşuldu.
Sempozyumun ikinci gününde ise sırasıyla Türk Solunun Yerlilik ve Millilik Meselesi, Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Meselesi, Edebiyatta Yerellik, Yerlilik ve Millilik ve Maarifte Yerlilik ve Millilik konuları tartışıldı.
Sempozyumun sonunda katılımcılar için Çanakkale Şehitliği ve Gelibolu Yarımadası gezisi düzenlendi.