2

14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Programı Gerçekleşti

Bu Haber 3372 Kez Okundu
  • Paylaş:
14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Programı Gerçekleşti

Haber - Fotoğraf: Duygu Karademir Aras

14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Programı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Demir, ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ünver, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Yavuz ve akademik personel katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Okutmanı Sedat Çılgın ve Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencisi Ahmet Kotan’ın müzik dinletisiyle başlayan tören, Dekan Prof. Dr. Tamer Demir’in açılış konuşmasıyla devam etti.

Dekan Prof. Dr. Tamer Demir konuşmasında şunları aktardı:

100. Yılda 100 Tıp Fakültesi, Türk ve Dünya Tıbbına Yıldızlar Yetiştirir Hale Geldi

‘’Bundan tam 100 yıl önce 14 Mart 1919’da İstanbul’un işgal edildiği ilk günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı, tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak ilk defa Tıp Bayramı kutlandı. O günlerden bu günlere gelindiğinde 100. yılda 100 Tıp Fakültesi, Türk ve Dünya tıbbına yıldızlar yetiştirir hale geldi.

Modern Tıp Eğitiminin 100. yılında, 10. yılını geride bırakan ÇOMÜ Tıp Fakültesi ise 24 profesör, 35 doçent, 61 yardımcı doçent, 4 uzman ve 145 araştırma görevlisi olmak üzere, 816 öğrencisine tıp eğitimi veren, yıldızı parlayan bir tıp fakültesidir.’’

İlerlemenin, Gelişmenin, İlmin Üst Sınırı Yoktur

Eğitim önceliğimizdir diyen Prof. Dr. Tamer Demir; ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nin bugüne kadar gösterdiği ilerlemeyi, yapılan çalışmaları ve hedeflediklerini anlattı:

‘’Hedefimiz; ileri teknolojileri kullanabilen, disiplinli araştırma ve çalışma anlayışına sahip, girişimci, iletişimci, ön yargısız ve yenilikçi sağlık personelleri ve akademisyenler yetiştirmektir. Çünkü ilerlemenin, gelişmenin, ilmin üst sınırı yoktur.

Türkiye Cumhuriyeti ciddi yol kat etmiş, dünya sağlık ölçütleri seviyesine gelmiştir. Sağlık kurumlarımızın birçoğu dünya standartlarına haizdir. Tıp eğitiminde standardın sağlanması için kurulmuş Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK), uluslararası bir kuruluş statüsü almış olup diğer ülkelere de aktreditasyon denetimleri yapmaya başlamıştır. Bu bağlamda öncelikli hedeflerimizden biri de ÇOMÜ Tıp Fakültesi olarak 2019’da akreditasyon başvurusu yapmaktır.’’

Prof. Dr. Demir, konuşmasının sonunda, tüm sağlık çalışanlarının ve Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin Tıp Bayramını kutladı.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin, 10 yılı geride bırakarak kurumsallaşmaya başlamış, çok değerli bir Tıp Fakültesi olduğunun altını çizerek, açılan yeni hastane ile birlikte gelinen noktayı ve hedeflenen çalışmaları anlattı:

‘’Türkiye’de Tıp Fakülteleri içinde şuan 25. sırada olan ÇOMÜ Tıp Fakültesi’ni daha ileriye taşımak için çok iyi bir araştırma, uygulama hastanesini üniversitemize kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Açtığımız hastane, 54.000m2 kapalı alanı, 378 hasta yatağı, 74 yoğun bakım yatağı ile toplamda 452 yatağı, 15 ameliyathanesi ve bir kısmı tamamen yeni alınmış tıbbi cihazları ile yeni bir döneme başlıyor. Bu yeni dönemin Tıp Bayramı Haftası’na denk gelmesi güzel bir başlangıç oldu.

Mütevazı Başlangıçlar Olmadan Büyük Başarılar Asla Elde Edilemez

Her zaman söylendiği gibi taşı delen şey su damlasının gücü değil, sürekliliğidir bakış açısıyla, genel anlamda yaptığımız çalışmalar mütevazı çalışmalar olsa da sürekliliğine dikkat ettik ve bu sürekliliği takip ettik. Tıp Fakültesi ile ilgili de mütevazı başlangıçlar, çalışmalar yaptık. Geldiğimiz noktada bu mütevazı başlangıçlarımız ve çalışmalarımızın birikimi ile büyük başarılara imza attık ve ÇOMÜ Hastanesinin hizmete girmesini sağladık.

Şimdi ise hızla mesafe kat edebilmek için hepimize düşen görev, işlerimize ve öğrencilerimize odaklanmak olmalı. Çünkü bir kuruma ait ve onun bir unsuru olarak çalışıyor isek, o kurumun gidişatı doğrudan bizim gidişatımızdır.

Nerede Bir Mücadele Varsa Orada Doktorlarımız, Hemşirelerimiz, Sağlık Çalışanlarımız Var

Tıp Bayramı’nın Çanakkale Zaferi ile aynı haftaya denk geldiğini belirten Rektör Prof. Dr. Acer;

‘’Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümünü kutluyoruz. Çanakkale’de günlerce yaşanan yoğun deniz muharebesinin sonucunda 18 Mart 1915’te büyük deniz zaferini kazandık. Ancak zaferden sonra da savaş bitmemiş, çok sayıda şehit verdiğimiz çatışmalar 1916’nın 9 Ocak’ına kadar sürmüştür. Bu yoğun çatışmalarda şehit olan askerlerimizin yanında sağlık çalışanlarımız da şehit olmuştur. Çünkü nerede bir mücadelemiz varsa orada doktorlarımız, hemşirelerimiz, sağlık çalışanlarımız var. Kazandığımız ne kadar zafer varsa, hepsinin altında doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın da imzasının olduğunu unutmamamız lazım’’ dedi.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Tıp Bayramı Haftası’nın sağlık alanında yapılması gerekenlerin konuşulduğu bir süreç olması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

‘’Üniversitemiz içerisinde sağlık alanında eksikliklerimiz ne ise bunların sizler tarafından konuşulması ve bizlere iletilmesi en büyük arzumuz. Sizlerin tespitleri, önerileri bizler için kesinlikle önemli. Başarı noktasında hızlı ilerlemenin yolu sizlersiniz, bizleriz.

Sağlık alanındaki üstün çabalarınız için, hem barış hem de savaş dönemlerinde verdiğiniz mücadeleler için bu ülkenin vatandaşı ve bu üniversitenin rektörü olarak hepinize şükranlarımı sunuyorum. ‘’

Konuşmaların ardından Cüppe Giyme Töreni’ne geçildi. Profesörlüğe, doçentliğe ve yardımcı doçentliğe yükselen akademisyenlere cüppeleri, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Dekan Prof. Dr. Tamer Demir, Başhekim Prof. Dr. Okhan Akdur ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ünver tarafından giydirildi.

14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle Tıp Fakültesi tarafından ilk kez düzenlenen spor müsabakalarının kazananlarına ve müsabakalara katkı sunan öğretim elemanlarına ödülleri ise Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Alper Akçalı ve Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Taş tarafından takdim edildi.