0

İtilaf Devletleri'ne Bağlı Güçlerin Gelibolu'dan Tahliyelerinin 102. Yılı Münasebetiyle Etkinlikler Gerçekleştirildi

Bu Haber 2281 Kez Okundu
  • Paylaş:
İtilaf Devletleri'ne Bağlı Güçlerin Gelibolu'dan Tahliyelerinin 102. Yılı Münasebetiyle Etkinlikler Gerçekleştirildi

Haber - Fotoğraf: Tuncay Ak - Ahmet Türker

İtilaf Devletleri'ne bağlı güçlerin Gelibolu'dan tahliyelerinin 102. yılı dolayısıyla Seddülbahir Köyü’nde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un da katılımıyla tören düzenlendi.

Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir Köyü’nde Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlenen törene Bakan Kurtulmuş’un yanı sıra Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ve eşi Aysun Acer’in yanı sıra gaziler ve vatandaşlar katıldılar.

Çanakkale'den geldikleri gibi giden İtilaf Devletleri'ne karşı kazanılan büyük zaferi ve Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ile zaferin isimsiz kahramanlarını milletçe daima hatırladıklarını ifade eden Bakan Kurtulmuş direnişin, sadece bir toprağı savunma mücadelesi olmadığını İslam’ın izzetini ve şerefini koruma mücadelesi olduğuna dikkat çekti.

Kurtulmuş, Çanakkale ile Myanmar arasında bir ilişkinin bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Aynı şekilde Çanakkale ile Allahuekber Dağları’nın, Trablusgarp'ta verilen mücadelenin, Mekke ve Medine müdafaasının, Kudüs müdafaasının arasında büyük bir irtibat vardır. O zaman bu aziz milletin yaptığı işi anlayamayanlar, bugün sağdan soldan sahiplerinin sesi olarak, Türkiye'ye laf yetiştirmeye çalışıp, buralarda ne işiniz vardı diyor. Bütün bu geniş coğrafyada verilen mücadele, emperyalizme karşı verilen mücadeledir. Bütün bu geniş coğrafyada verilen mücadele, İslam'ın izzetini ve şerefini koruma, 'Çanakkale'deki Mehmetçik düşmesin' mücadelesidir. Bu büyük ve üstün mücadele, Anadolu topraklarının, insanlığın son adası olan bu esenlik yurdunun namussuzlar, şerefsizler, emperyalistler tarafından çiğnenmemesi mücadelesidir”.

Köy meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunan Kurtulmuş'a Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından temsili "57. Alay Sancağı" ile Kocadere Şehitliği'nden alınan toprak hediye edildi.

Mehter gösterisi ve tiyatro gösterilerinin ardından son eren törenin ardından OPET tarafından Tarihe Saygı Projesi kapsamında yeniden düzenlenen Akbaş Şehitliği için açılış töreni düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kuran tilavetiyle devam eden törende konuşan OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk “Akbaş Şehitliği'ni düzenleyerek hak ettiği görünüme kavuşturmak, ülkemize ve bizim için canını veren şehitlerimize gönül borcumuzdur. Özveriyle gerçekleşen bu projeyle 1990'larda yapılan ve şehit asker sayısına göre küçük kalan sembolik şehitliğimizi, bölgeye gelen ziyaretçilerin rahatlıkla dolaşabilmesine imkan verecek bir hale getirdik. Önemli bazı bilgi hatalarını düzelttik. Akbaş Şehitliği'ni, şehitlerimize yakışır bir görüntüye kavuşturduk, üüm şehitlerimizin ruhu şad olsun” dedi.

Vali Tavlı ve Bakan Kurtulmuş’un konuşmalarının ardından protokolün şehitliğe çiçek takdimiyle tören sona erdi.

19:30’da ise TRT’den canlı yayınlanan Bir Milletin Dirilişi adlı konser düzenlendi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen konserde sahne alan sanatçılar, milli birlik ve beraberliğimizi pekiştiren eserleri seslendirdiler.