0

II. Çanakkale Tarımı Sempozyumu Açılış Töreni Gerçekleşti

Bu Haber 3479 Kez Okundu
  • Paylaş:
II. Çanakkale Tarımı Sempozyumu Açılış Töreni Gerçekleşti

Haber – Fotoğraf: Tuncay Ak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından üniversitemizin kuruluşunun 25. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve 2 gün boyunca devam edecek II. Çanakkale Tarımı Sempozyumu’nun açılışı Ziraat Fakültesi anfisinde gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Yavuz’un yanı sıra ÇOMÜ’lü idareci ve öğrenciler, çiftçiler ile şehrin tarımının paydaşı kurum kuruluş temsilcilerinin katıldığı sempozyum Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz ilki 2011 yılında düzenlenen Çanakkale Tarımı Sempozyumu’nun ikincisini düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirirerek Çanakkale’nin tarımsal potansiyeliyle ülkemizde önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Dardeniz, Ziraat Fakültesi’nin 1995’ten bu yana gerçekleştirdiği hizmetlerle Çanakkale tarımına katkı sunduğu ifade ederken ikincisi düzenlenen sempozyuma 52 sözel, 118 poster olmak üzere 170 adet bildiri sunulduğunu kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer üniversitelerin toplumun en değerli kurumlarından biri olduğuna değinerek “Üniversite deyince akla hep gelecek geliyor. Bu da o eğitim, öğretim ve araştırma kurumunu değerli kılıyor. Üniversiteler, geleceğimizin sahibi olacak gençleri birçok branşta uzmanlaşmış biçimde yetiştirmeye çalışıyor” dedi.

Üniversitelerin Gayesi Topluma Hizmettir

Üniversitelerin eğitim öğretimin yanında bilimsel araştırma yapan kurumlar olduğunu ifade eden Rektör Acer “Eğitim öğretimin de bilimsel araştırmanında gayesi topluma hizmettir. İnsana hizmettir. Bu bilgilerin hiçbirisi sadece merakımızı gidermek için ortaya koyulmuyor. Hepsinin nihai amacı topluma daha müreffeh bir hayat sunmaktır. Bu bağlamda üniversitemizde yapılan bu sempozyumda; öğrencilerimiz, hocalarımız, çiftçilerimiz, idarecilerimiz, tarımın diğer uygulayıcılarıyla birlikte enine boyuna Çanakkale tarımını konuşacak” şeklinde konuştu.

Üniversitemizdeki fiziki gelişmelerle ilgili katılımcılara bilgi aktaran Rektör Prof. Dr. Yücel Acer; “Örneğin Biga’ya iki yeni bina yapıyoruz. Hocalarımıza misafirhane yapıyoruz. Çanakkale de ki ikinci büyük yerleşkemizi baştan inşa ediyoruz. Öte yandan birçok üniversitenin yapamadığını yapıp üniversitemizi dış denetime açtık. Yani dışardan üniversitemize bir ekip geliyor, üniversitemizi enine boyuna inceliyor. Yerleşkelerimize gidip hocalarımızla, öğrencilerimizle görüşüyor. Dışarıdan bizi denetliyor” diyerek ortaya çıkan rapora göre ÇOMÜ’nün ciddi ilerlemeler kat ettiğini söyledi.

Kendi Kendine Yeten Bir Ülke Olmak Zorundayız

Türkiye’nin çözmesi gereken önemli meselelerden birinin de tarımda ihracat olduğuna vurgu yapan Rektör Acer; “Türkiye gibi bir ülkenin ve milletimizin karşı karşıya kaldığı saldırıları hep birlikte görüyoruz. Bunu nihayete ereceğini düşünmek bizim tarihimizden ders almadığımız anlamına gelir. Bu bize şunu gösteriyor; güçlü olmamız lazım. Her şeyden önce bilimde güçlü olmamız lazım. Bilim kendi kendine yeten toplum demektir günümüzde. Tarım aynı zamanda bilimdir ve kendimize yeter olmak zorunda olduğumuz bir alandır. Hollanda’nın dış satımı 80 milyar euro, Türkiye’nin dış satımı 17 milyar euro. Bu hem Çanakkale’nin hem Türkiye’nin sahip olduğu devasa potansiyeli kullanamadığı anlamına geliyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ’ın Çanakkale’nin tarımda üretim potansiyeline dair bilgiler içeren bildirisinin ardından açılış töreni sona erdi.