2

Büyük Proje, Büyük Başarı: ÇOMÜ’de Temiz Enerji Dönemi Başlıyor

Bu Haber 4922 Kez Okundu
  • Paylaş:
Büyük Proje, Büyük Başarı: ÇOMÜ’de Temiz Enerji Dönemi Başlıyor

Haber: Eylem Tuna Çoban

Grafik Tasarım: Şebnem Özel 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin “Yeşil Kampüs Projesi” kapsamında hükümetin tahsis ettiği ödenek ile kurulacak rüzgar türbini sayesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi artık kendi enerjisini üretme yolunda ilk adımı atmış olacak.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer yaptığı açıklamada şunları ifade etti: 

“Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması ve yerli ve milli enerji kaynaklarını harekete geçirilmesi için büyük çabaların ve yatırımların yapıldığı bir dönemdeyiz. Yeşil Kampüs Proje ile birlikte Üniversitemiz, Türkiye’de yenilenebilir enerji projesi olan ilk üç üniversite arasında yerini alırken, elektrik enerjisini rüzgardan karşılayan ilk üniversite olma aşamasında. İlk etapta 1 MW gücünde türbin kuracak olan Üniversitemize, proje kapsamında ilerleyen yıllarda 2 MW gücünde rüzgar türbini için daha destek verilmesi bekleniyor. Projenin ilk ayağının 2018 yılında bitirilmesi, son aşamada ise elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını rüzgardan karşılayan Türkiye’de ilk üniversite olmasını planlıyoruz.”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, bu önemli ve değerli projenin hazırlanmasına katkısı olan üniversite çalışanlarına, projenin kabulünde büyük desteği olan Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’a, projenin finansmanını sağlayan Kalkınma Bakanlığı’na ve desteklerinden ötürü Bakan Lütfi Elvan’a teşekkürlerini ifade etti.

Dünyada 12. Sıradayız

Günümüzde, fosil kaynaklı enerjilerin üretiminin çevreye verdiği olumsuz etkilerden kurtulmak için tekrar bir çaba harcanması, Dünya’da ve ülkemizde yenilenebilir enerji üretimine yönelik atılımların çoğalmasına neden oldu. Bu bağlamda son 20 yıldır yenilenebilir enerjiye büyük bir yönelim olan Dünya’da, rüzgar enerjisi ile elektrik üretimi yapan 100'den fazla ülke bulunmakta. Türkiye ise 2017 verilerine göre rüzgar enerjisi kurulu gücüne sahip 66 ülke arasında Dünya’da 12, Avrupa’da ise 7'inci sırada yer alıyor. Yenilenebilir enerji yatırımları bakımından önemli atılımlar yapan 40 ülkenin sıralandığı endekste ise Türkiye, 2017'de bir önceki yıla göre 3 basamak yukarı çıkarak 16. sıraya yükseldi. Ülkemizde ise rüzgar enerjisi üretimi açısından büyük bir paya sahip olan ve özellikle son 2 yıldır rüzgar enerjisinde büyük bir yatırım potansiyeli oluşan Çanakkale, ilk üçte yer alıyor.

Türkiye’de Örnek Bir Proje

Yeşil Kampüs Projesinin ekonomik anlamda üniversitemize, karbondioksit salımının azaltılması açısından ise çevrenin korunmasına büyük bir katkısı olacağını vurgulayan Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Tarhan, Yeşil Kampüs Projesi’nin Türkiye’de örnek projelerden biri olduğunu vurguladı ve proje ile ilgili olarak şunları aktardı:   

“Üniversitemizin Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ile birlikte ele alınan ve Rektör hocamızın da yoğun gayreti ile kısa sürede, etkili bir şekilde yol aldığımız Yeşil Kampüs Projesi disiplinler arası çalışmayı gerektiren örnek bir proje olarak ayrı bir öneme sahiptir. Ayrıca projede mühendislik alanlarının yanı sıra işletme birimlerinin de rolü büyük olacak. Rüzgar enerjisinden elektrik üretmek özellikle doğaya zararlı gazların salımının engellemesi açısından önemlidir. Tamamen temiz enerji kaynakları arasında ön sıralarda yer alan rüzgar enerjisinden elektrik üretimi ekolojik anlamda temiz enerji üretim yöntemidir. Proje ile amacımız; kendi elektriğimizi üreterek, yıllık ortalama 15 GWh (GigaWattSaat) elektrik tüketiminden, yani ortalama 5 milyon TL’yi aşan elektrik faturalarından üniversite olarak mümkün olduğunca tasarruf edebilmektir. Bu tüketime bağlı olarak yılda 10 bin tonun üzerinde karbondioksit salımı söz konusu. Kendi elektriğimizi üreterek karbondioksit salımında da tasarrufa gitmiş olacağız. Ayrıca 15-20 yıldır dünya piyasasında karbondioksit borsası oldukça önem kazanmaya başladı. Bu piyasada tasarruf ettiğiniz karbondioksit sertifikalarını maddi ve manevi anlamda değerlendirebiliyorsunuz. Bu da artı bir gelir olacak ama burada maddi gelirden daha ziyade prestij kazanımı çok daha önemli olmaktadır.”

Terzioğlu Kampüsünün Elektriğinin %40’ı Üretilecek

Terzioğlu Kampüsü içerisinde Yüksek Lisans tez çalışması kapsamında 6 noktanın belirlendiğini, bu altı noktadan en uygun olanının seçilerek türbinin bir yıl içerisinde bitirilmesinin amaçlandığını söyleyen Prof. Dr. Tarhan, ilk aşamada Üniversitemiz elektriğinin yaklaşık %40’nın temiz enerji ile üretileceğini vurguladı.