0

Dr. Süleyman Gündüz’ün Anlatımıyla Aliya İzetbegovic’i Anma Programı Gerçekleşti

Bu Haber 2316 Kez Okundu
  • Paylaş:
Dr. Süleyman Gündüz’ün Anlatımıyla Aliya İzetbegovic’i Anma Programı Gerçekleşti

Haber - Fotoğraf: Duygu Karademir Aras, Tuncay Ak, Onur Sezer

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Genç Liderler Topluluğu tarafından organize edilen Dr. Süleyman Gündüz’ün anlatımıyla Aliya İzetbegovic’i Anma Programı ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Programa; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Genel Sekreter Sami Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Erkan Kıllıoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Konuşmacı olarak Gazeteci - Yazar Dr. Süleyman Gündüz’ün katılımıyla Bosna Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Bilge İnsan Aliya İzetbegovic’in ölümünün 14. yılında anıldığı Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Genç Liderler Topluluğu Başkanı Kürşad Temizyürek; merhum Aliya İzetbegovic’in, Bosna Hersek’in en zor zamanlarına şahitlik etmiş, sapasağlam bir irade ve dik duruş sergilemiş, mücadelesi ve liderliği ile tüm dünyanın takdirine kazanmış büyük bir lider olduğunu söyledi.

Temizyürek; ‘’Son yüzyılın gördüğü en büyük devlet adamlarından biri olan, bilge lider kelimesi kendisine fazlasıyla yakışan Aliya İzetbegovic bundan 14 yıl önce aramızdan ayrılmıştır. Ülkesi için mücadeleden hiç geri durmamış Bosna Hersek’in bağımsızlığı için verdiği mücadele onun ismini tarihe altın harflerle yazdırmıştır’’ şeklinde konuştu.

Gazeteci – Yazar Dr. Süleyman Gündüz’ü ÇOMÜ’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Yücel Acer “Tez aşamasında hukuk çalışan bir öğrenci olarak tez konumda Bosna’da Müslümanlara karşı işlenen suçlar, mahkemeleri ve cezalarını çalıştım. Sarajevo’ya daha önce birkaç kez gittim ve savaşın ardında ne gibi izler bıraktığına bizzat şahit oldum. Süleyman Bey merhum Aliya’nın sağlığında kendisiyle röportaj yapma şansına erişmiş. Kendisinden bu bilge insanı dinlemek gerçekten bizler için de fırsat” diyerek konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

ÇOMÜ’ye ikinci kez geliyor olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Dr. Süleyman Gündüz; ‘’ Bugün burada 20. yüzyılın son çeyreğinde Balkanlarda tarihi bir dönüşüme imza atmış olan küçük bir toplumun büyük liderini ölümünün 14. yılında anmak ve anlamak münasebetiyle toplandık. Onu tanıma ayrıcalığına erişebildiğim için kendimi çok bahtiyar hissediyorum’’ dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Üniversiteler, Bu Çağa Cevap Verebilecek Düşünceyi Üretmek Zorunda

‘’Son iki yüz yıldır evrensel tartışmalar yapılırken Müslümanlar hiçbir şey söylemediler. Çünkü Müslümanlar 1800’lü yıllardan itibaren bir varlık ve yokluk kaygısı içine düştüler. Yenilmiş bir medeniyetin çocukları olarak bizler, bir varoluş kaygısı içinde olduğumuzdandır ki evrensel paradigmalar oluşurken dünyaya kendi anlayışımıza uygun bir teklifte bulunmadık. Bu suskunluğumuz halen devam ediyor. Bugün içinde yaşadığımız, merkezinde yer aldığımız coğrafyanın temelinde bir kaos varsa, savaş varsa, her gün çok sayıda insan ölüyorsa bu durum Müslümanların hala bu çağa bir cevap vermemelerinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla üniversitelerimiz yani fikir üretecek olan ilim kurumlarımız, artık bu çağa cevap verebilecek bir düşünceyi üretmek zorundadır. Burada siz gençlere çok önemli görevler düşüyor. Çünkü bu düşünceleri siz gençler üreteceksiniz.

Aliya; Ezilen Bir Topluluğu, Ülkesi İçin Ölebilecek Bir Topluma Dönüştürdü

Aliya bu anlamda bir kitle heykeltıraşıdır. Yüzbinlerce kişinin öldüğü, yüzbinlerce kişinin de mülteci durumuna düştüğü bir ortamda önderlik ettiği halkını özgürlüğe, esenliğe kavuşturmak için olağanüstü bir çaba sarf ederken, ahlaktan asla ayrılmadı. Bundan ötürü Aliya, bir kitle heykeltıraşıdır. Avrupa’nın ortasında dininden dolayı hor görülen bir topluma kimlik ve kişilik kazandırdı. Onları bir devlet sahibi yaptı’’ dedi.

Soru cevap bölümüyle devam eden programın sonunda Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Dr. Süleyman Gündüz’e hediye takdiminde bulundu.


Fotoğraf Albümü