0

ÇOMÜ’de Çocuk Alerji Hastalıkları Polikliniği Hizmete Girdi

Bu Haber 5631 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ’de Çocuk Alerji Hastalıkları Polikliniği Hizmete Girdi

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları polikliniği hastalara haftanın her günü poliklinik hizmeti vermeye başladı. 

Doç. Dr. Himmet Haluk Akar; öksürük, hırıltı, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde kızarıklık, yaşarma olan çocuklarda alerjik hastalıkların akılda tutulması gerektiğinin altını çizdi. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları polikliniğinde hem alerjik deri testleri hem de solunum fonksiyon testlerinin yapılmaya başlandığını vurgulayan Doç. Dr. Akar, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar ile bu hastalıklardan nasıl korunacağı hakkında bilgiler verdi. 

Çocuklarda Görülen Alerjik Hastalıklar Nelerdir?

Atopik dermatit (Egzema), alerjik rinit, alerjik konjonktivit, astım, besin ve ilaç alerjileri bizim hastalık grubumuzu oluşturmaktadır. Alerjik rinit, genellikle okul çağında başlayabilen bir hastalık olsa da daha erken yaşta da görülebilmektedir. Erken yaşlarda daha çok besin alerjilerini (duyarlanmalarını) görüyorken daha büyük çocuklarda solunum yolu alerjenleri (aero-alerjenler) denilen; akar alerjisi, polen alerjisi ve mantar alerjisi gibi daha çok solunum sistemini etkileyen alerjik hastalıklar görülmektedir.

İlgi alanımıza giren hastalıklardan bir tanesi olan alerjik rinitin belirtilerinden bazıları; hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burunda kaşıntıdır. Hatta bazı çocuklar, burundaki tıkanıklık, akıntı ve kaşıntıyı gidermek için sürekli olarak burun uçlarını elleriyle yukarı doğru kaşırlar (alerjik selam) ve bu durum burun üzerinde yatay bir çizgilenmeye neden olurlar.

Çok sık gördüğümüz bir başka hastalık çocukların % 5-10 arasında görülen çocukluk çağı astımdır. Tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı olan çocuklarda aklımıza gelmesi gereken astım ailelerde çok fazla endişeye ve kaygıya yol açmakta, çocuğun hayat kalitesini, okul başarısını ve çocuğun sosyal hayatını çok kısıtlayabilmektedir. Ancak hastalar düzenli takiplerini yaptırdıklarında ve doktoru ile iyi bir iletişim kurduklarında normal bir çocuk gibi hayatlarını sürdürebilmektedirler. Bunun için öncelikle astım tanısının doğru olarak konulması gerekmekte, alerji testlerinin yapılması ve hastanın doğru tedaviyi alması önemlidir. Bunun için gerekli testleri bilim dalımızda yapabilmekteyiz. Bilim dalımızda hem alerjik deri testleri hem de solunum fonksiyon testleri yapılmaya başlamış bulunmaktadır. 

Çocuğumuzu Alerjiden Nasıl Koruyabiliriz?

Çocuklarda besin alerjileri, genelde bir yaş öncesinde ek gıdalara geçildiğinde başlar. Kronik ishali bulunan, büyümesi gelişmesi geri olan, besinlerle ilişkilendirilebilen kusmaları olan çocuklarda besin alerjilerinin akılda tutulması gerekir. Bu hastalarda besin alerjisini tespit ettiğimizde çocuğu alerjik olduğu besinden uzaklaştırılması gerekir yani yumurta alerjisi olan çocuğun yumurta diyeti yapması gerekir. Veya inek sütü alerjisi varsa çocuğun beslenmesinden süt ve süt ürünlerinin belli bir süre çıkarılması gerekir.

Astımlı çocuklarda alerji testinde bir alerji tespit edilmişse örneğin ev tozu akar alerjisi varsa bu çocukların halı, halıfleks ve battaniye gibi tüylü, tozlu malzemelerden uzak tutulması gerekir. Aynı zamanda bu çocukların evindekindeki nem oranın da düşürülmesi önemlidir. Çünkü akarlar nemli ortamlarda daha rahat yaşamakta ve çoğalmaktadırlar. Veya bir hastada polen alerjisi tespit edildi o zaman da çocuğun polenlerden uzak tutulması gerekir. Polen filtreli klimaların kullanılması çok fazla yeşil alana çıkılmaması bu çocuklar açısından koruyucu ve şikâyetlerini rahatlatıcı olabilmektedir. Spesifik bir alerjen tespit edildi ise ve ilaçlardan fayda görmeyen hastalarda halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen immünoterapi  dediğimiz tedavi bu çocuklara uygulanabilmektedir.

Doç. Dr. Himmet Haluk Akar Kimdir?

Doç. Dr. Himmet Haluk Akar 1973 Selendi/Manisa doğumlu. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Uzmanlık eğitimini tamamladı. Yan dal eğitimini Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji üzerine yaptı. Yan dal mecburi hizmetini Batman Kadın Doğum Çocuk Hastalıkları Hastanesinde yerine getirdikten sonra üniversitemizde görevine başladı.