Haber-Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin 25. yıl kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dardanos Yerleşkesi Canlı Kaynaklar Üretim tesisinden doğaya yavru balık salımı yapıldı. Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem ve fakülte öğretim üyeleri katıldı.
Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, 25. yıl kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında çok anlamlı bir faaliyet gerçekleştirdiklerini belirterek; “Burası Dardanos Kampüsünde Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nin uygulama alanları. Burada hem balıklarla ilgili araştırmalar yapılıyor, hem de karetta karettalarla ilgili. Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi hocalarımızın belli bir süre yetiştirdiği 2000 levrek yavrusunu bugün denize saldık” dedi.
Üniversitemizin 25. Yılında Başlayan Bu Faaliyeti Gelenekselleştireceğiz
Bütün dünya denizlerinde olduğu gibi Türkiye’nin kıyısı olduğu denizlerde de balık stoklarının azalması, stokların tehlikeye girmesi gibi bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Acer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu faaliyetin hem bu zarar gören balık stoklarını desteklemek, hem de bu tür faaliyetlerle kamuoyunun bu meseleye dikkatini çekmek gibi iki önemli faydası var. Hem balıkçılarımızın hem bütün vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını sağlamak gerekiyor. Bu bir sorun olarak herkes tarafından bilinmeli ki gerekli önemleri hep beraber almış olalım. Bugünkü faaliyetin özel bir anlamı daha var. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin 25. kuruluş yıl dönümü. 25. kuruluş yıl dönümünde ilk defa böyle bir faaliyet gerçekleştiriyoruz. 25. yılda başlamış bu faaliyetin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte her yıl devam ettirilmesine karar verdik. Artık her yıl denize yavru balıkların salınması ile ilgili bir faaliyet gerçekleştireceğiz.
Doğamızı, Doğal Kaynaklarımızı Korumalıyız
Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu, “Doğamızı, canlılarımız, doğal kaynaklarımızı korumamız gerektiğini dile getirerek; “Üniversitemizin 25. yıl etkinleri kapsamında doğaya 2 gr. ağırlığında 2000 adet kadar levrek yavrusu salımı yaptık. Denizlerimizdeki canlılar hem çevresel kirlilikler nedeni ile hem de aşırı avcılık nedeni ile yıpranmış durumda. Balık stoklarının artık bir şekilde koruma altına alınması gerekiyor. Halkımızın ve balıkçılarımızın bu konuda ciddi anlamda duyarlılık göstermeleri gerekiyor. Biz buna da biraz dikkat çekmek istedik. Sürdürülebilir balıkçılık açısından biz Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi olarak buna çaba göstermeye devam edeceğiz.”
Çanakkale Bir Balıkçı Şehri
Prof. Dr. Umur Önal, Çanakkale’nin bir balıkçı şehri olduğuna dikkat çekerek, Çanakkale’nin bu özelliğinin kaybolmasını istemediklerini, Üniversite olarak da Çanakkale’deki balık çeşitliliği ve popülasyonlarını korumak amacıyla ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını bildirdi.
Çanakkale, Su Ürünleri Potansiyeli Açısından En Önemli İller Arasında
Son olarak açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale’nin 671 km bir kıyı şeridine sahip olduğunu, su ürünleri avcılığı ve su ürünleri potansiyeli açısından ülkemizdeki en önemli illerden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek; “Bir farkındalık yaratmak amacıyla üniversitemiz güzel bir çalışma yapmış durumda. Denize saldığımız 2 bin tane levrek küçük bir şey gibi geliyor ama bu bir farkındalık yaratmaktır. Üniversitemiz bu sene bunu kendisi yaptı ama bundan sonraki yıllarda çeşitli türlerdeki balıkları il müdürlüğümüz ve üniversitemizle birlikte yapacağız” dedi.