0

ÇOMÜ, Belediye, Rasathane İşbirliği İle Çan Deprem İzleme İstasyonu Hizmete Girdi

Bu Haber 2151 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ, Belediye, Rasathane İşbirliği İle Çan Deprem İzleme İstasyonu Hizmete Girdi

Haber - Fotoğraf : Ahmet Türker

Çan Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi  Kandilli Rasathanesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) iş birliği ile Çan Meslek Yüksekokulu mevkiine inşa edilen Deprem İzleme İstasyonu hizmete girdi.

 ÇOMÜ’nün ikinci Deprem İzleme İstasyonu olma özelliği taşıyan Çan Deprem İzleme İstasyonu, 24 saat aralıksız bölgenin depremselliği ve tektonik hareketlerini ölçerek kayıt altına alacak. Yer kabuğundan gelen sarsıntıları üç farklı yönden algılayarak analiz edebilen istasyon, en küçük yer hareketlerini bile tespit edecek hassasiyette. Kurulan sistem, topladığı verileri ÇOMÜ’ye, ardından  Kandilli Rasathanesine gönderecek. Aynı zamanda uluslararası deprem izleme kuruluşlarıyla da entegre olan sistem, gerçek zamanlı data paylaşımı da gerçekleştiriyor.

Yapımı ve kurulumu kısa süre önce tamamlanan Çan Deprem İzleme İstasyonu açılış törenine ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Çan MYO Müdürü Doç. Dr. Murat Yıldırım, ÇOMÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tolga Bekler, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendireme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar, Çan Belediye Başkanı Dr. Abdurrahman Kuzu, AK Parti İlçe Başkanı Murat Okan ile birlikte idari ve akademik personel katıldı.

Çan Deprem İzleme istasyonu açılışında konuşan Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu yaptığı açıklamada; " Çan Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi  Kandilli Rasathanesi beraber hareket ederek böyle güzel bir çalışma ortaya çıkardık. Deprem İzleme İstasyonunun Çan'da olması anlamlı çünkü Çan, fay hatlarının bulunduğu, deprem anlamında önemli bir bölge. İnşallah buradan elde edilecek verilerle daha güzel, daha verimli çalışmalar yapılacak. Baktığınızda belki büyük bir bina değil ama anlamlı bir yatırım. Ben bu istasyonumuzun Çanımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Hem ÇOMÜ’ye,  hem de Kandilli Rasathanemize çok teşekkür ediyorum." dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendireme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar da; Çan Deprem İzleme istasyonun bölgeye önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Deprem kayıt istasyonunun hizmete girmesiyle, fay sistemlerinin aktif olduğunu, başta Çanakkale ve yakın çevresi olmak üzere, Güney Marmara Bölgesi depremlerini izlemek ve bu depremlere neden olan fay sistemlerinin mekanizmalarını, dinamik özelliklerini ve buna bağlı deprem parametrelerini hesaplamak yanında deprem tehlike analizleri yapmak, zemin-yapı ilişkisinde deprem kuvvetlerini belirlemek gibi önemli birçok yer bilimi çalışmasında veri girdisi sağlanacağını ifade eden ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer de sözlerine şöyle devam etti:

“ Ayvacık ve Edremit Körfezi çevresinde 10 adet geçici deprem kayıt istasyonunun, bölgede meydana gelen depremleri izlemek için  çalıştırılması , depremlerin izlemesi ve aynı zamanda depreme ait çözüm parametrelerini daha doğru yaklaşımlarla hesaplamak ve deprem potansiyeli oldukça yüksek olan bölgede deprem zararlarını en aza indirmek için yapılacak olan çalışmalara doğrudan veya dolaylı katkı sağlayacak.”

Yapılan konuşmaların ardından, Çan Deprem İzleme İstasyonunun açılışı gerçekleşti.


Fotoğraf Albümü