Haber: Uzm. Suphi Tüfekçi
Üniversitemizin de üyesi olduğu ve Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı olmayı hedefleyen Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) bu yıl 14.sü düzenlenen Uluslararası Selanik Kitap Fuarı kapsamındaki “Türk Eğitim Günleri”nde tanıtıldı.
TÜB üyesi olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi’ne ek olarak İstanbul Üniversitesi de dört gün süren fuarda, yaklaşık 20 bin ziyaretçiye eğitim programlarını, akademik imkanlarını, yayın faaliyetlerini uluslararası boyutta tanıtma fırsatı buldular.
Organizasyona öncülük eden Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu, fuar öncesinde, Türkiye’den gelen heyete bir resepsiyon verdi. Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyona Çanakkale Onsekiz Mart, İstanbul, Trakya, Namık Kemal ve Kırklareli Üniversitesi Rektörleri, akademik ve idari personelleri katıldı.
Resepsiyonda bir konuşma yapan Başkonsolos Okan, Türkiye’den fuara katılmak için gelen üniversitelerin tanınmış olmasının ve Yunan halkının Türkiye’ye ve Türk diline olan ilgisinin artmasının kendisini bu projeye teşvik eden iki unsur olduğunu ifade ederek “Gelişen ekonomik, ticari ve turizm ilişkileri de Türkçe bilen, lisans ve yüksek lisans eğitimi almış kalifiye elemana olan ihtiyacı hızla arttırmıştır. Yunanistan’da Türk üniversitelerine yönelik bir potansiyel olduğuna inanıyorum. Önemli olan zihinlerdeki ön yargıları kırabilmektir. Yunanları ülkemizde en iyi eğitimi alacaklarına ikna edebilmektir. Bu doğrultuda hep birlikte başarılı bir ilk adım atacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.
Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, TÜB adına yaptığı konuşmada, üniversitelerin kendi içlerine kapanarak ilerleme kaydedemeyeceğini söyleyerek “Ülke sınırlarını aşıp, gelişmiş üniversiteler ile hem iş birliği yapmak hem de onları geçmeye çalışmak durumundayız. Bu anlamda Trakya Üniversiteler Birliğinin içinde olduğu iş birliği bizim için önemlidir. Aramızda daha fazla uluslararası öğrenci görürsek hem üniversitelerimiz adına hem de Türkiye yükseköğretimi adına büyük bir katma değer oluştururuz. Bu vesileyle bu organizasyonun düzenlenmesine büyük katkı sunan konsolosluğumuza teşekkür ederiz” dedi.
Konuşmaların ardından resepsiyona katılan tüm üniversite Rektörleri ve Başkonsolos karşılıklı hediye takdiminde bulundu.
Fuar açılışının yapılacağı gün bir dizi resmi ziyarette bulunan fuar heyeti ve Başkonsolos, Makedonya Trakya'dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Maria Kollia Tsarouha, Orta Makedonya Bölge Başkanı Apostolos Tzitzikostas, Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris ve Aristo Üniversitesi Rektörü Pericles Mitkas’ı ziyaret etti. Ziyaretlerde yapılan görüşmelerde, iki ülkenin eğitim kurumları arasındaki iş birliğinin ve Türk-Yunan gençleri arasındaki etkileşimin ve dostluğun daha da ileri seviyelere taşınması imkanları ele alındı.
Resmi ziyaretlerin sonrasında Türk Eğitim Günleri öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısının moderatörlüğünü yapan ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, toplantının açılışında yaptığı konuşmada: “Benzer bir coğrafyada yaşayan ve birçok benzer kültürü bir arada bulunduran dost ve kardeş iki ülkenin buluşmasını bugün birlikte gerçekleştiriyoruz. Yunanistan’da Türk üniversitelerinin eğitim, öğretim, akademik iş birliği ve çalışmalarının bu bölgede, birlikte yapılabilirliğini ortaya koymak adına bugün bu kitap fuarında sizlerle bir araya gelmiş bulunmaktayız” dedi.
Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, basın toplantısında yaptığı konuşmada, amaçlarının Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesine katkı sunmak olduğunu belirterek “Bu çerçevede halklararası iletişime, etkileşime muazzam katkısı bulunan ve kamu diplomasisinin önemli bir ayağını teşkil eden eğitim alanındaki ilişkiler özel bir önem taşımaktadır” dedi.
Okan, gelecek odaklı olmanın ve ülkeler arasındaki ilişkileri sağlam temellere oturtmanın en etkili yolunun eğitim olduğuna dikkat çekerek iki ülke üniversiteleri arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesinin, Türk gençlerinin Yunanistan’da, Yunan gençlerin Türkiye’de eğitim almalarının gelecek odaklı bir hizmet olduğunu, ikili ilişiklerin daha da kök salmasına katkıda bulunacağını ifade etti. Eğitim ve bilimin karşılıklı önyargıların kırılması için en önemli araçlar olduğunu vurgulayan Okan, Türk Eğitim Günlerinin, eğitim programları, akademik imkanlar, yayın faaliyetleri hakkında Yunanistan’da farkındalık yaratmak ve Yunan öğrencileri bilgilendirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.
Konuşmasına TÜB hakkında bilgiler vererek başlayan Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, bu etkinlik ile başta Selanik’teki üniversiteler olmak üzere Yunanistan’daki üniversiteler ile ortak proje, araştırma, eğitim-öğretim, öğrenci-öğretim elemanı değişimi ve akademik işbirliği imkanlarını geliştirmeyi hedeflediklerini, lisans ve lisansüstü seviyede yurtdışında eğitim görmek isteyen Yunan vatandaşı gençlere Türkiye’de eğitim görme imkanı sunmayı ve iki ülke arasında uzun vadeli olarak ekonomik, siyasi ve kültürel işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Sırasıyla, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın da üniversiteleri hakkında bilgiler vererek organizasyonun önemine değindikleri basın toplantısının ardından fuar alanındaki üniversitelerin stantları gezildi.
Aynı gün Başkonsolosluk rehberliğinde Atatürk’ün Selanik’teki evi de ziyaret edildi.