5

Proje Koordinasyon Merkezi Vizyon ve Strateji Geliştirme Toplantısı Yapıldı

Bu Haber 1490 Kez Okundu
  • Paylaş:
Proje Koordinasyon Merkezi Vizyon ve Strateji Geliştirme Toplantısı Yapıldı

Proje Koordinasyon Merkezi Vizyon ve Strateji Geliştirme Toplantısı Yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Proje Koordinasyon Merkezi Vizyon ve Strateji Geliştirme Toplantısı, ÇOMÜ Senato Salonu’nda yapıldı.

Toplantıya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, üniversite yöneticileri ve Proje Koordinasyon Merkezi yetkilileri katıldı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer yaptığı konuşmada üniversitenin proje kültürünün geliştirilmesine ilişkin konuların toplantıda ele alınacağını ifade ederek “Üniversitemizin proje kültürü noktasında hangi aşamada olduğunu tespit edeceğiz” dedi.

Rektör Acer, Türkiye’deki yükseköğrenimde son zamanlarda çok sık konuşulan konunun üniversitelerin kalitesinin artırılması hususu olduğunu belirterek şunları söyledi:

Yükseköğretimin kalitesinin artırılması üzerinde durulmalı

“Eskiden üniversitelerimizin sayısı önemliydi. Hala da aslında Türkiye’de yükseköğretimde okumak isteyen öğrenci sayısını düşündüğünüzde üniversite sayısının yetersiz olduğu düşünülebilir. Zira 2 milyon civarında öğrenci her yıl üniversite seçme sınavına giriyor ancak bunlardan açık öğretimde dâhil olmak üzere nispeten küçük bir kısmı üniversitelere yerleştirilmiş oluyorlar. Üniversite okumak isteyen öğrenci potansiyeli Türkiye’de çok yüksek. Türkiye’de üniversiteler sayı olarak yeni iyi bir noktaya gelmiş durumda. Şu an 186 üniversite var. Bunların 109’u da devlet üniversitesi. Biliyorsunuz devlet üniversiteleri binlerce öğrencisi olan büyük üniversiteler. Bu bağlamda geldiğimiz noktada artık üzerinde durulması gereken yükseköğretimin kalitesinin artırılması. Bu konuda bazı mevzuat çalışmaları var. Üniversiteleri kalite anlamında teşvik edecek ve denetleyecek yeni bir yapının oluşturulması öncelikli olacak. Üniversitemizde kalite kurulu oluşturma aşamasına gelmiş durumdayız. Bu mevzuatın bazı detayları belirlendikten sonra tam anlamıyla yürürlüğe girmiş olacak. Bu sebepten bizimde gündemimiz bu konu olmalı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kalitesinin artırılması konusunda yapılan çalışmalar geçen bir yıllık süreçte de değişmez gündemimiz oldu. Üniversitemiz için olması gerekli kalite ikliminin gelişmesi, yönetimde olan bizlerin büyük enerji ve çalışmasını gerektiriyor.  

Ofisimiz hem tecrübe hem de birikim anlamında ciddi bir noktaya geldi

Bilimsel araştırma üniversitelerden beklenen temel bir fonksiyon. Türkiye’de büyük araştırma geliştirme şirketleri yok. Oluşma aşamasında. Türkiye bu noktada ciddi mesafe kat etti. Hala üniversiteler eğitim dışında araştırmaların yapıldığı ya da araştırmalara katılan merkezi kurumlar pozisyonunda. Dolayısıyla bizim üniversiteleri bu anlamda algılamamız lazım. Tam da bu noktada kendi üniversitemizde bilimsel araştırmaları teşvik etmemizi sağlayacak yöntemler neler olmalı, bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Bunu koordine edecek, bununla uğraşacak özel bir birimin olması gerektiği tartışılmaz. Üniversitelerin bilimsel araştırmaların nasıl gittiğini, nasıl teşvik edileceğini gözeten ve yardımcı olan bir birime ihtiyaç vardı. Bu anlamda oluşturduğumuz merkez, güzel faaliyetler yapmaya başladı. Böyle bir ofisi oluşturmak tabi kolay değil. Bir nevi sıfırdan başlamış olduk ama çok ciddi mesafe kat ettik. Geldiğimiz noktada ofisimiz hem tecrübe hem de birikim anlamında ciddi bir noktaya geldi”.

Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Tan ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Uluslararası proje standartlarına uygun, ülke ve bölge ihtiyaçlarına çözüm üreten, kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini temel alan, ulusal ve uluslararası destek ve fonlardan maksimum düzeyde faydalanan bir proje kültürü oluşturmaktır”.
  • Bu kapsamda Üniversitemizde kişisel anlamda var olan güçlü proje potansiyelini kurumsal kültür haline getirmek, Yenilikçilik ve girişimcilik indeksinde ilk sıralarda yer almak, Sosyal bilimlerde sosyal inovasyon kavramını geliştirmek, AR-GE içerikli, patentlendirilebilir ve sanayi iş birliğine dayalı projeler üretmeliyiz. Bu nitelikteki projelerin sayısı arttıkça Yenilikçilik ve Girişimcilik Endeksine girilerek,  ÇOMÜ’de bir Teknoloji Transfer Ofisi kurulmasının önünü açabilecektir. Bu toplantıda yukarıda belirlenen hedeflere ulaşma doğrultusunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Rektör ve Rektör Yardımcılarının, Fakülte Dekanlarının, Enstitütü, Yüksekokul ve Meslek Yüksek Okulu Müdürlerinin tamamının katılımı ile strateji ve hedefler belirlenmiştir. Toplantıda alınan bütün kararlar en kısa zamanda yazılı bir doküman haline getirilerek bir eylem planı oluşturulacaktır.

Toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi.