Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) yapısal kalitesi artmaya devam ediyor.
2015 yılı içerisinde yapılan çalışmalar ve yatırımlarla birlikte 25 bin metrekare kapalı alanın modernize edildiği bunun yanında kampüs içerisinde 30 bin metrekare alanın parke ve taş kaplamasının yapıldığı belirtildi.
Alt yapı çalışmaları ile yaşam ve eğitim alanlarının modernizasyonuna son 2015 yılı içerisinde 13 Milyon TL harcandığı, yıl sonuna kadar bu rakamın 15 Milyon TL'yi bulacağı tahmin ediliyor.
ÇOMÜ'nün mevcut yapısal kalitesindeki değişim büyük dikkat çekerken yetkililer son dönemde yapılan çalışmalarla bütün eğitim birimleri ve sosyal donatı alanlarında yaşam standartlarının artırıldığını, idari ve akademik personel ile öğrenciler için sağlıklı, rahat ve konforlu yaşam alanların oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.
ÇOMÜ Yapı İşleri Daire Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre kampüslerde engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına da birçok çalışma yapıldı. Yetkililer mevcut engelli rampalarının ıslah edildiğini ve kampüs alanlarında engelli bireylere yönelik yönlendirme levhalarının da konumlandırıldığını belirti.
Terzioğlu Yerleşkesi'nde 2015 yılı başında 86 bin metrekare olan yeşil alanlar, son 8 ayda 12 bin metrekare artırılırken yıl sonuna kadar ana kampüsteki yeşil alanın 100 bin metrekareye çıkarılması hedefleniyor. Bunun yanında sosyal alanlara yönelik yapılan çalışmalar kapsamında Terzioğlu Yerleşkesi'nde bulunan saat kulesi meydanına yeni yaşam alanları yapılacak. Bu alanlar seyir terasları, pergolalar ile yeni bir yaşam alanı olacak. Yetkililer üniversite kampüsünde zengin bir kültür, sanat ve eğlence atmosferinin oluşturulmasının hedeflendiğini vurguluyor. Proje kapsamında orman arazileri kullanıma açılarak öğrenci ve akademisyenlerin nefes alabileceği yeni alanlar oluşturulması, yürüyüş yolları ve dinlenme alanları yapılması göze çarpıyor. Yine aynı şekilde basketbol sahaları ile yeni spor alanlarının kampüs içerisinde 2016 yılı içerisinde bitirilmesi bekleniyor.
Edinilen bilgiye göre enerji verimliliğini artırmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında birçok eğitim alanı ile kampüs içi çevre aydınlatmalarının tasarruflu led ampüller ile değişiminin yapıldığı böylelikle %70 oranında tasarruf sağlandığı öğrenildi. Ayrıca bina dış aydınlatma projektörlerinin de tasarruflu projektörlerle yenilendiği ifade edilerek üniversitenin elektrik maliyetin yükünün büyük oranda azalacağı vurgulandı.
BESYO ile Çanakkale Teknik ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun konumlandığı bölgeden alternatif ulaşım yolunun da 2016 yılı içerisinde kullanıma açılacağı öğrenildi. Yeni kampüs girişinin Yeni Tıp Fakültesi Hastanesi ile kullanım yoğunluğu artan ana giriş kapısını da rahatlatacağı öngörülüyor. Yeni ulaşım yolu aynı zamanda İlahiyat Fakültesi Yerleşkesi ile Terzioğlu Yerleşkesi arasındaki mesafeyi de azaltacak.
Yetkililer bütün çalışmalar bittiğinde Çanakkale Onsekiz Mart Ünivertesi ana yerleşkesinin sağlıklı, rahat ve konforlu yaşam alanlarıyla birlikte, uygun ders çalışma mekanlarına sahip olacağını ve çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik boyutlarıyla ÇOMÜ'nün kaliteli bir kampüse kavuşacağını vurguluyor.