0

ÇOMÜ-PRATET 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde Başladı

Bu Haber 2197 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ-PRATET 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde Başladı

ÇOMÜ Tıp Fakültesi PRATET 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi, İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongreye ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metehan Uzun, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Demiraran, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Ali Sürücü, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

ÇAFAD Halk Dansları topluluğunun gösterisinin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Düzenleme Komitesi Başkanı U.Onur Bingölbalı “Ya İstiklal Ya Ölüm diye mücadele eden Başkomutanın ‘İlim tek gerçektir’ diyerek mücadeleye çağırdığı gençler olarak üstümüzdeki sorumluluğun bilincindeyiz. Bunun için bir yıla yakın bir hazırlık sürecinin ardından bugün burada bilimin en dinamik konusunu konuşmak için yurdun dört bir yanından gelerek toplandık.” dedi.

Kongre Akademik Danışmanı Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Ülker Çakır ise “Güzel bir Nisan sabahı üç pırıl pırıl Tıp Fakültesi öğrencisinin odama girip ‘Hocam biz tıp öğrenci kongresi yapmak istiyoruz, bizim akademik danışmanımız olur musunuz’ dedikleri günden beri fakültemizdeki arılarla çalışıyorum. Onların fakültelerinde ilk kez bir tıp kongresi yapma ile ilgileri hevesleri ve gözlerindeki ateş beni öğrencilik yıllarıma götürdü ve ben de adeta onlarla birlikte bir arı gibi uçtum. Gerçekten her şeyin küçük bir başlangıcı vardır. Zorlu bir çalışmaydı, zamanımız azdı ama birlikte keyifli ve heyecanlıydı. Bu kongre etkinliğinin gerçekleştirilmesinde bizden yardımlarını esirgemeyen ÇOMÜ Rektörlüğü’nün tüm birimlerine ve tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Demiraran da Rektörlüğün ciddi destek verdiği bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek , bu haftanın LÖSEV’in doku ve organ nakli haftası olduğunu bu haftaya denk gelmesi ve kök hücreyle ilgili hocaların aydınlatıcı bilgiler sunmasının önemli olduğunu ifade etti.

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metehan Uzun ise Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı olması münasebetiyle Çanakkale’nin bu yıl çok hareketli bir dönem geçirdiğine dikkat çekerek “Üniversitemizin misyonu gereği bilim üreten, bilim yapan, bilim adamlarını buluşturan ve geleceğe yönelik bir perspektifler oluşturan bir yapısı gereğiyle ÇOMÜ bu hareketliliğe daha çok kongre, sempozyum, çalıştay ve toplantılar yönüyle ev sahipliği yaptı. Üniversitemizde 100. yıl münasebetiyle onlarca kongre yapıldı ve belki de onbinin üzerinde bilim adamı üniversitemizde misafir edildi ve ağırlandı. Bunlar arasında bugün kü kongrenin çok çok özel bir yeri olduğunu düşünüyorum” dedi.

Çanakkale Zaferi’nin inancın, azmin, mücadele ruhunun simgesi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Metehan Uzun “Bu kongreyi düzenleyen öğrencilerimizde de bu zaferi özetleyen kelimeleri tam olarak içselleştirdiklerini ve samimiyet, inanç ve azimle bu kongreyi yapmak için tüm gayretlerini gösterdiklerini görebiliyorum. Kongrenin düzenlenmesi vesilesiyle kendileriyle sık sık bir araya geldik. Kendilerini elimden geldiğince desteklemeye çalıştım. Başta danışmanları olmak üzere hepsini teker teker tebrik etmek istiyorum. Bu kongreyi başarmış olmalarından ve düzenlemiş olmalarından hem üniversitenin Rektör Yardımcısı olarak hem de Tıp Fakültesinin bir öğretim üyesi olarak büyük bir gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. “ şeklinde konuştu.

ÇOMÜ bünyesinde ilk defa başarılı böbrek plantasyonunu gerçekleştiren Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul’a Geleneksel Başarı ödülü takdim edildi. Özkul, burada yaptığı konuşmada “Organ nakli çok ciddi ve organizasyon isteyen bir iş, Türkiye’de 183 tane üniversite var. Organ nakli yapan devlet üniversiteleri içerisinde 17. sırayı aldık. Ayrıca şöyle bir özelliğimiz var; büyük şehir olmayan illerde organ nakline izni verilmiyor. Ama 100.yıl münasebetiyle Çanakkale’ye özel kutsal topraklara bir hediye olarak Sağlık Bakanlığı, organ nakli konusunda yapılacak çalışmalar için izni uygun gördü. Bu gerçekten kayda değer bir şey. Bu işe başladığımda ben ve arkadaşlarım zorluklarla karşılaştık. Aşılması gerekli bazı noktalar vardı. Bazı hocalarımız olmak üzere birçok insanın aklındaki barajları, setleri kırmak istiyorduk. Bunu da başardık. Takdim edilen bu ödülü ekibim ve öğrencilerim adına kabul ediyorum.” dedi.

Kongreye destek veren sponsorlara teşekkür belgesi takdiminin ardından, açılış programı sona erdi.

100. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen kongre, ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nin açılışından bu yana düzenlediği ilk öğrenci kongresi olma özelliğini taşıyor.

Kök Hücre ve Kanser konulu kongrede, Türkiye’nin alanında önde gelen 13 bilim adamı, katılımcılara son araştırma bulguları hakkında bilgiler aktardılar.

Kongrenin “Organ Bağışı Haftası” ve “Lösemili Çocuklar Haftası” olması münasebetiyle, organ bağışı çalışmaları ve LÖSEV’e yardım kampanyası düzenlendi.