8. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu
Başlangıç Tarihi : 30.04.2025
Başlangıç Saati : 14:40
Bitiş Tarihi : 30.04.2025
Bitiş Saati : 14:40
Konum :
SaygıdeÄer Bilim İnsanları,
VIII. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu'nu Çanakkale Deniz Zaferimiz'in 100. yılında bu kutsal ve anlamlı topraklarımızda yirmi üç yıllık bir geçmiÅi, ülkemizin Ege'nin Marmara deniziyle birleÅtiÄi bir noktada bulunan, bölgesinin ve ülkemizin en önemli tarihi merkezinde olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde gerçekleÅtirecek olmanın heyecanı ve mutluluÄu içerisindeyiz.
Türk dili dünyanın en eski ve en yaygın dillerinden birisidir. Türkler tarih boyunca geniÅ bir coÄrafyaya yayılmıÅ, çeÅitli milletlerle kültür alıÅveriÅinde bulunmuÅtur. Türkçe, bugün 200 milyonu aÅkın bir nüfus tarafından çeÅitli lehçe ve aÄızlarıyla konuÅulmaktadır. Dilimiz, Balkanlardan Büyük Okyanus'a, Kuzey Buz Denizi'nden Tibet'e kadar uzanan geniÅ bir coÄrafyada ses bayraÄımız olarak dalgalanmaktadır.
Giderek, insanlıÄın birbirine yaklaÅtıÄı ve kültürlerin birbirini etkilediÄi bir dünyada Türk dilinin tarihî ve kültürel köklerinin güçlülüÄüne baÄlı olarak etki alanının geniÅlemesi, ses bayraÄımız olan Türkçemizi bir dünya dili olma yolunda hedefe daha da yaklaÅtırmaktadır.
Türkçenin tüm yönleriyle ele alınacaÄı bu sempozyumda, Türkçe'nin dünya üzerindeki konumu, geliÅimi, dünü, bugünü ve yarını ele alınacak; Türkçenin geleceÄine ıÅık tutacak çalıÅma yöntemlerinin ortaya konması saÄlanacaktır. 15-18 Ekim 2015 tarihlerinde Çanakkale'de, düzenlenecek olan VIII. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumunun Türk Dili, Türk edebiyatı, Türk kültürü için yararlı olacaÄı inancıyla, yurt dıÅından ve yurt içinden gelerek sempozyuma katkıda bulunacak bütün bilim insanlarına Åimdiden teÅekkür eder, deÄerli konuklarımızı ülkemizin güzide Åehri Çanakkale'de ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde aÄırlamaktan onur duyacaÄımızı belirtmek isterim.
Saygılarımla
Prof. Dr. Yücel ACER
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Rektörü