Çanakkale Teknopark ev sahipliğinde düzenlenen "Dijital Dönüşüm Toplantısı” Çanakkale Teknopark ’ta gerçekleştirildi.
Dijitalleşmenin iş dünyasındaki etkilerinin aktarıldığı etkinliğe; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil, iş insanları ve Teknopark çalışanları katıldı.
Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil yaptığı açılış konuşmasında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen Avrupa Dijital Ağları Projesi’nin desteklenerek, Avrupa dijital ağına dahil olduklarını ve Çanakkale’yi Çanakkale Teknopark olarak temsil ettiklerini belirterek dijitalleşme hakkında şunları söyledi:
Dijitalleşme, iş yapma biçimlerimizi ve yaşam tarzımızı köklü bir şekilde değiştiriyor. Buna bir de yapay zekâ eklendiğinde dönüşüm daha da derinleşiyor. Örneğin ChatGPT gibi uygulamalar, üretim araçlarını değiştirerek yeni bir çağ başlatıyor. Günümüzde dünya genelinde 5 milyar insan internet kullanıyor ve her yıl bu sayıya yaklaşık 130–150 milyon kişi ekleniyor. Aktif sosyal medya kullanıcı sayısı ise 5,2 milyara ulaştı. Yani dünya nüfusunun yüzde 70’i sosyal medya kullanıcısı. Dijital ağlar sayesinde zorlarsanız 5,5 milyar insana ulaşmak mümkün. Çünkü internet varsa o zaman siz bu ağın içerisindesiniz demektir ve dünya nüfusunun yine 70’ine yakını sosyal medya kullanıcısıyken her sene de aşağı yukarı iki yüz milyon insan da yeni sosyal medya kullanıcısı oluyor. Bu kullanıcılar bir sürü etkileşimde bulunuyor ve sadece kişiler değil markalar, ürünler ve bu ürünlerin kullanıcıları da bu devasa ekosistemin bir parçası haline geliyorlar.”
Dijital evrenin en çarpıcı örneklerinden birinin ChatGPT olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Erkan Bil; “Üretim araçlarının değişmesi ile çağlar değişiyor. Yani buhar makinası ile üretim başlıyor üretim aracı değişince tükettiğiniz şeyler değişiyor, üretimin hızı değişiyor bu durum da toplumsal yaşama yansıyor. İnsanın yaşamı değişince pratikler ve toplum değişiyor toplum değişince üretim araçları değişiyor. Bir çağ değişimi olan AI çağına daha tanıklık ediyoruz artık herkesin hayatının tam ortasında yapay zekâ bulunuyor bizim tüm pratiklerimiz yapay zekâ ile sürecek ”diye konuştu.
Dönüşümün Saha Uygulamaları Anlatıldı
Toplantının birinci oturumunda TÜBİTAK DDX Dijital Dönüşüm Danışmanı Bülent Yılmaz, dijitalleşmenin saha uygulamaları üzerine bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi. Yılmaz, karşılaşılan problemleri, yaygın hataları ve çözüm yöntemlerini katılımcılarla paylaştı.
Destek Programları Ele Alındı
İkinci oturumda düzenlenen panelde ise "Dijital Dönüşüm Değerlendirme Modeli", "Dijital Dönüşüm Destek Programı", "KOSGEB Dijital Dönüşüm Destek Programı", "KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı" ve "KOBİ Dijital Dönüşüm Finansmanı" konularında sunumlar yapıldı.
Sunumların ardından soru-cevap etkinliği ile toplantı sona erdi.