22 Ağustos 2023 günü Çanakkale'de merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle meydana gelen ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesindeki Terzioğlu ve Ulupınar Yerleşkelerini tehdit eden orman yangınları kapsamında "Üniversite Kriz Masası" oluşturularak eylem planları hazırlanmıştır. Özellikle 23 Temmuz 2023 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi koordinatörlüğünde iç ve dış paydaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirilen "Üniversite Yerleşkelerinde Orman Yangını Çekincesi Analizi Çalıştayı" sonrasında yayımlanan sonuç bildirgesinde belirtilen ilke ve esaslara dayalı olarak tüm çalışmalar planlanarak etkin ve hızlı müdahale kapsamında gerekli görevlendirmeler gerçekleştirilmiştir.
1- 22 Ağustos 2023 günü mesai bitimiyle birlikte Terzioğlu Yerleşkesi kontrollü olarak boşaltılmıştır.
2- Yerleşkelerde üst yöneticiler, birim yöneticileriyle ilgili teknik ekip
haricinde akademik ve idari personel ile öğrencilerin bulundurulmaması
sağlanarak herkesin teyakkuzda bulunması hususunda gerekli bilgilendirmeler
yapılmıştır.
3- Yerleşkeye sivil araç girişi kontrol altına alınmıştır.
4- Üniversite hastanemiz tüm birimleriyle yangından etkilenen vatandaşlarımız için hazır hale getirilmiş.
5- Fakülte binalarımızda yer alan laboratuvarlardaki yanıcı, parlatıcı ve parlayıcı alet ve ekipmanların güvenli bölgelere sevki sağlanmıştır.
6- Terzioğlu Yerleşkesi üst bölgesindeki yurtlar alanında olası söndürme ve soğutma faaliyetleri için sulama sistemi kontrol edilmiştir.
7- Aynı bölgede 24 saatlik devriye esaslı gözetleme sistemi devreye sokulmuştur.
8- Balıkesir ve AFAD ekiplerinden yurtlar bölgesinde ekiplerimizin yerleşimi kapsamında destek alınmıştır.
9- Üniversitemizin insansız hava araçları Ar-Ge birimince gerçekleştirilen periyodik uçuşlardan elde edilen yüksek çözünürlüklü veriler Valilik ve ilgili kurumlarla paylaşılarak özellikle yer ekiplerinin etkin yönlendirilmesine destek sağlanmıştır. Yine aynı verilerle yangının genişlemesine hasar tespitine ilişkin teknik rapor hazırlanmaktadır.
10- Üniversitemiz Ulupınar Gözlemevinde 26 Ağustos 2023 Cumartesi günü gerçekleştirilmesi planlanan "Gökyüzü Gözlem Etkinliği" öncesinde 22 Ağustos 2023 Salı sabahı greyderlerle yapılan çevre temizliği kapsamında yüzeydeki ölü bitki örtüsü ve kuru otların bölgeden kaldırılmasıyla aynı gün öğleden sonra meydana gelen yangının etkisi azaltılmıştır. Gözlemevi çevresi ve bahçesi büyük oranda hasar almasına karşın yapılan yüzey temizliği sayesinde güncel değeri yaklaşık 1 milyon Euro'nun üzerinde izleme ve teleskop sistemleri zarar görmemiş ve kamu zararının önüne geçilmiştir.
11- Üniversitemiz yerleşkeleri haricinde yangından etkilenen bölgelere ilişkin kamu kurum ve kuruluşları ile eşgüdümlü olarak iş birliği yapılarak özellikle çevre köylerdeki can ve mal kaybının azaltılmasında destek verilmiştir.
Vizyonumuz, misyonumuz ve stratejik hedeflerimiz gereği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak toplumsal katkı noktasında her alanda olduğu gibi yaşanan elim yangın olayında da kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin hizmetinde olduğumuzu belirtir, benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması ümidiyle yaraların ivedi sarılmasını dileriz.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi