0

Dünyaca Ünlü Tarihçi McCarthy ÇOMÜ’deydi

Bu Duyuru 3390 Kez Okundu
  • Paylaş:

Dünya çapında saygın bir bilim insanı olan, Modern Ortadoğu’nun özellikle de Türkiye’nin ve Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal ve nüfus tarihi üzerine uzman, ünlü tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde ağırlandı.

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu’nun çağrılı konuşmacısı olarak ÇOMÜ’de bulunan Prof. Dr. Justin McCarthy, ‘Balkanlardaki Etnik Temizliğin Demografik Yapısı’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Balkanlarda en büyük acıyı, ölümü Müslümanların yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Justin McCarthy, 1876 yılı dolaylarında Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlardaki etnik yapısını bir haritayla gösterdi ve şunları söyledi:

“Balkanlarda sınırların bu etnik yapı gözetilerek çizilmesi durumunda Balkan ülkelerinin sınırları bugün daha farklı olurdu. 93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından, özellikle 1877-1881 yılları arasında yüz binlerce Müslüman ve bir miktar gayrimüslim, zorunlu göçe tabi tutulmuşlardır. Bunların arasında en kalabalık göç, Bulgaristan’dan Osmanlı topraklarına göç eden 520,000 Türk’ün göçüdür. Bu yıllarda Romanya, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Avusturya ve Bulgaristan tarafından işgal edilen Osmanlı topraklarındaki Müslüman nüfusta büyük oranlarda nüfus azalması olmuştur. Bu nüfus kayıplarını ölümler ve göçler oluşturmaktadır. Bahsi geçen devletlerin işgal ettikleri bölgelerde Müslümanların maruz kaldıkları nüfus azalmasına bakıldığında, Müslüman nüfusun Romen işgalindeki topraklarda %83, Yunan işgalindeki topraklarda %88, Sırp işgalindeki topraklarda %91, Karadağ işgalindeki topraklarda %100 ve Avusturya işgalindeki topraklarda %35 oranında azaldığı görülmektedir. Bulgaristan’da ise Müslüman nüfusun %19’u, gayrimüslim nüfusun da %6’sı hayatını kaybetmiştir.”

 

ÇOMÜ’de Olmak Büyük Mutluluk

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanının sahibi ve Türk Tarih Kurumunun da şeref üyesi olan Prof. Dr. Justin McCarthy; Çanakkale’de, ÇOMÜ’de olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu vurgulayarak; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde olmaktan dolayı çok mutluyum. Harika bir kampüsü var. Herkes çok misafirperver. Çanakkale muhteşem bir şehir” dedi.

Atatürk Olmasaydı Türkler Olmazdı

Prof. Dr. Justin McCarthy, Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu’nun bilimsel seviyesinin çok yüksek olduğunu belirterek; Balkanlardan bu kadar farklı bilim insanın burada olmasının ülkelerarası ilişkilerin gelişmesi açısından çok iyi olduğunu vurguladı. Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu’nun ilkinin Osmanlının ilk dönemlerini incelediğini ve sempozyumun ikincisinin Osmanlının geç dönemini inceleyeceğini kendisinin de burada olmaktan büyük mutluluk duyacağını belirten Prof. Dr. Justin McCarthy, “Mustafa Kemal Atatürk çok büyük bir lidermiş. Kendisine büyük hayranlığım var.  Atatürk olmasaydı Türkler olmazdı. Gelibolu Atatürk’ü, Atatürk de Türkiye’yi yarattı”  dedi.

Bir tarihçi olarak Balkanları, Türkiye’yi çalışmanın eskiden olduğu gibi zor olmadığını, artık Türkiye’nin bütün belgeleri bilim insanlarına açtığını söyleyen Prof. Dr. McCarthy, bu durumun Yunanistan ve Ermenistan’da halen böyle olmadığını söyledi. 

Haber :Eylem Tuna Çoban/ Fotoğraf: Tuncay Ak